Juhid petavad masu ajal üha rohkem

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanglatrellid.
Vanglatrellid. Foto: Reuters / Scanpix

Pettused finantsaruannete ning võltsarvetega ja lihtsalt vara omastamine- need on masuaja levinumad kuriteod ning juhtide osakaal pahategijate hulgas üha kasvab, selgub PriceWaterhouseCoopersi uuringust.



Uuringu kohaselt on tüüpiline kurikael juht või keskastme juht. Rootsis sooritavad just nemad 90 protsenti uuritavatest kuritegudest, kirjutab E24.se.

Rootsi firmad kaotavad ühes kuriteojuhtumis keskmiselt 5,8 miljonit sealset krooni. Ja see summa on seotud vaid otseste kuludega. Lisanduvad kaudsed kulud nagu kaubamärgile tekitatud kahju, mida on oluliselt raskem hinnata.

Uuringust selgub ka, et uuringusse kaasatud Rootsi firmadest on pettusejuhtumitega kokku puutunud viiendik. See on kõrgem näitaja kui teistes Lääne-Euroopa riikides ning ka mujal maailmas.

PriceWaterhouseCoopersi esindaja Ulf Sandlund põhjendab tulemust Rootsi firmade ebapiisava kontrolliga. Kolmveerand ettevõtetes toimunud pettustest avastatakse juhuslikult. Ebapiisav kontroll omakorda on tingitud Skandinaavia ärikultuurist, kus eeldatakse, et inimesed on ausad ja teevad seda, mis on ette nähtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles