Moody’s kiitis Eesti eelarvepoliitikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Moody's

Reitinguagentuur Moody's Investor Service kiitis Eesti reitingu aastaülevaates Eesti eelarvepoliitikat ja tõstis esile siinsete institutsioonide paindlikkust halvenenud majandusolukorras.


Ettenägelik fiskaalpoliitika buumiaastatel tähendab, et nüüd vajab Eesti väiksemaid konsolideerimismeetmeid võrreldes teiste Euroopa Liidu (EL) riikidega, selgitas Moody's.

Enne 2008. aastat oli keskvalitsuse eelarve kuus järjestikust aastat ülejäägis ja valitsus plaanib fiskaalpoliitika karmistamist järgmistel aastatel.

Moody's märkis ära selle aasta kaks riigieelarve kärbet, mis vähendasid kulusid, tõstsid makse ja suurendasid muid tulusid.

Kuigi osa meetmetest on ühekordsed, on oluline, et sellel aastal peaks valitsussektori defitsiit olema vaid kolm protsenti sisemajanduse kogutoodangust ja seda olukorras, kus majandus langeb 13-15 protsenti.

Avaliku sektori investeeringuid ja majanduskasvu toetab Eestis ELi abirahade kasutamine.

Välisinvesteeringud ning tarbijate ja ettevõtete kindlustunne võib saada tõuke eurole üleminekust, mille osas saabub selgus tuleva aasta mais ja mis peaks realiseeruma 2011. aastal.

Moody's väljendas muret seoses piirkonna majanduse taastumise riskidega, eelkõige finantsprobleemide taastekke võimalusega Lätis või mõnes piirkonna teises riigis.

See risk on reitinguagentuuri kinnitusel viimastel kuudel siiski vähenenud ja võib hajuda, kui Eesti saab mais loa eurole üleminekuks.

Eesti majanduse tugevus sai ülemaailmses majanduskriisi tugevasti kannatada, kuid see on Moody'se hinnangul keskpikas perspektiivis parandatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles