Maffia hüppas läbi esimese prao Berliini müüris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini müüri langemine.
Berliini müüri langemine. Foto: AFP / Scanpix

Itaalia maffia tegutses kiiresti. Nende jaoks tähendas see sajandi suurmüüki - odavalt võis krabada kõike alates diskoteekidest kuni tuumamaterjalini.


Hetkel, mil müür 20 aasta eest langes, kuulsid Itaalia uurijad pealt huvitavat telefonikõnet mafiooso ja tema Berliini agendi vahel. Boss käskis tal kohe teisele poole kobida ja kõik, mis võimalik, kokku osta.

«Mida ma ostan?» küsis agent. «Restorane, diskoteeke! Osta kiiresti ja kõike, mis jõuad!» kõlas vastuseks.

Maffia-prokuröride sõnul kaasnes Nõukogude ploki lagunemisele kahjuks see, et organiseeritud kuritegevusele avanes lausa piirideta maailm.

Enneolematu globaalse haarde saavutas seeläbi Itaalia lõunaosas baseeruv Calabria maffia, keda tuntakse ka 'Ndrangheta nime all.

Itaalia parlamendi maffia-vastase komisjoni hinnangul meenutab nende organisatsioon oma ülesehituselt al-Qaedat, kuritegelikus maailmas on neil suisa rahvusvahelise brändi reputatsioon. Uurimisinstituudi Eurispes hinnangul teenis 'Ndrangheta 2007. aastaga 47 miljardit eurot.

«Calabria klannid kasutasid uute tegevusliinide rajamiseks hästi ära nii globaliseerumise, Berliini müüri langemise ning Euroopa Liidu ja Schengeni viisaruumi laienemise, mitte üksnes narkokaubanduse vaid ka ebaseaduslike kapitalivoogude tarvis,» seisab komisjoni mulluses ettekandes.

Sel ajal kui Nõukogude Liidu lagunemine relvakauplemis-palaviku vallandas, allutas 'Ndrangheta endale suure osa Lõuna-Ameerika kokaiinikaubandusest. Tol ajal voolas Calabriasse (mis on Itaalia vaeseim piirkond) ka Hulgaliselt ELi ja Itaalia arenguabi raha, millest suur osa jõugu kätte sattus.

19. sajandil alguse saanud külajõukude pantvangiärist on tänaseks välja kujunenud viimistletud organisatsioon, kes peab end Itaalias ülal peamiselt väljapressimiste ja riigihangetega, rahvusvahelisel turul kaupleb aga narkootikumide ja relvadega, samuti ohtlike jäätmete kõrvaldamisega.

«Tol ajal olid nad mägilased,» ütles oma nooruses 1960ndatel 'Ndrangheta ridades veedetud päevi meenutades endine maffiaboss Francesco Fonti.

«Siis aga saatsid mägilased oma lapsed ülikooli. Nüüd on paljud neist advokaadid, konsultandid, arvutieksperdid, insenerid. Nad on Calabriast üle kogu maailma laiali rännanud ja otsivad võimalusi oma perekonna raha investeerimiseks. Suur osa sellest rahast näeb päevavalgust seaduslikes firmades.»

Fonti, kes kannab Põhja-Itaalias 50-aastast vanglakaristust, teeb nüüd võimudega koostööd. Oluliseks kõrvaltegevuseks oli 1990. aastatel - ja võib-olla ka täna - kauplemine tuumamaterjalidega, mis valdavalt pärinesid Nõukogude plokist, kuid mida hangiti ka omaaegse USA Atoms for Peace programmi kaudu, mis maailma riike tuumakütusega varustas.

«Pärast Berliini müüri langemist jäid kõik KGB kaastöölised ju tänavale ja nii nad siis kaubitsema hakkasidki - plutooniumi ja relvadega,» meenutas Fonti. 61-aastase Fonti sõnul omandas 'Ndrangheta klann tol ajal kuus silindrit uraani, igaüks väärt 20 miljonit eurot. CIA sai viis neist kätte, kuuenda kohta ei tea keegi midagi. Pärit olid nad Venemaa reaktoritest.

Alison Jamieson Briti konflikti- ja terrorismiuuringute instituudist kirjutab oma ettekandes, et Vene ja Itaalia maffiate ametlikud kontaktid Ida-Euroopas said alguse aastal 1991 ning nende ühistegevus keskendus narkootikumidele, relvadele ja tuumakomponentidele.

1993. aastal arreteeriti Vene-Valgevene piiril kaks itaallast, keda süüdistati 36 kilo rikastatud uraani üle piiri toimetamises. Nii hoogu mingi nõukogude-järgsel ajal kaubitsemisega, et üks KGB kindral pakkus näiteks Fontile itaallasest vahendaja kaudu 50 Iljušini-tüüpi kaubalennukit.

Ta ise keeldus kaubast, kuid väidab, et lennukid omandas Vene relvakaupmees Victor Bout, kes olevat nad Libeeriasse viinud. Bout on hetkel Tais aresti all ning USA nõuab tema väljaandmist.

Maffia-päevil reisis Fonti üle kogu maailma, külastades ka Somaaliat, mis on jäätmete sihtjaama ja relvaturuna väga kuum kant, ning samuti Afganistani, kust ta narkootikume ostis. Tema lemmikjahimaa oli aga Singapur, kuhu «kõik maailma kaup kokku jooksis... laevad, raketid».

Itaalia võimud ajavad praegu taga kolme laeva, mille Fonti olevat isiklikult Calabriast mürgiste jäätmete ning tuumamaterjalidega teele saatnud.

Leebe olemisega ja sõnaosav Fonti õppis ülikoolis matemaatikat, füüsikat ja kaubandust. 'Ndranghetaga liitus ta 1968. aastal, et kaitsta oma isa äri kallaletungijate eest.

Siis selgus aga, et lahkuda ei ole enam võimalik. «Üksnes horisontaalis,» anti talle mõista.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles