FT: Aasia taastumine elavdas nafta-nõudlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtornid Los Angeleses
Naftapuurtornid Los Angeleses Foto: AFP / Scanpix

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) teatel on nõudlus nafta järele pärast pooleteist-aastast langust taas tõusma hakanud - märgina sellest, et Aasia majanduse elavnemine on toorainetarbimist tugevasti turgutanud.


Alates jaanuarist on toornafta hind tõusnud vähemalt 70 protsendi võrra ja paikneb nüüd 75-80 dollari piirimail barrelist, olles vallandanud ka mured, kuidas see majandustegevusele ja inflatsioonile mõjuda võiks.

Oma kuuettekandes ütles lääneriikide energiavalvekoer, et kui hiljutine hinnatõus jätkuma peaks, võib see taastumise rööbastelt paisata. Samas märgiti ära, et praegust hinnataset õigustab siiski põhimõtteline pakkumise-nõudluse tasakaal, mida tõukab tagant segu sellistest komponentidest nagu lõtv rahanduspoliitika, hüppeliselt tõusvad aktsiahinnad ning nõrgenev dollar.

IEA sõnul on arengumaade naftatarbimine Hiinaga eesotsas praegu oodatust suurem, rikastes maades on nõudluse langustempo aga järele andnud. «Ilmselt tähendab see, et neljas kvartal tuleb aastatagusega võrreldes parem - mis oleks esimene kord pärast 2008. aasta teist kvartalit,» seisab raportis.

Pariisis baseeruv organisatsioon hoiatas samas, et tõusu tuleb siiski vaadelda majanduslanguse poolt tekitatud järsu hinnalanguse kontekstis, millele omakorda eelnesid 2007. aasta lõpu tipphinnad.

Uut prognoosi vaetakse kindlasti tõsiselt ka detsembrikuisel OPECi kokkusaamisel Angola linnas Luandas, kus naftakartell oma hinnapoliitika põhjapoolkera ootava talve hakul üle vaatab.

OPECi ministrid on andnud mõista, et nad ei poolda jätkuvalt tootmise kiiret kasvu. Samas väidab IEA, et kartell pumpab juba nüüd tänavusel rekordkiirusel ning võib praegusele ületootmisele Luanda koosolekul ka ametliku heakskiidu anda.

«Mitmed OPECi riigid, eriti Pärsia lahe piirkonnas, valmistuvad müüma suuri koguseid - eriti Aasiasse,» ütles IEA.

OPECi 11 kvootidega seotud liiget - Iraak välja arvatud - pumpasid eelmises kuus umbes 26,5 miljonit barrelit päevas, ületades 1,6 miljoni barreliga grupi ametliku päevase limiidi, mis on seatud 24,845 miljonile barrelile.

Analüütikute jaoks ei ole veel selge, mida OPEC teha kavatseb. Samas oli IEA nõudluse-prognoos nende sõnul kartelli ja erasektori analüütikute omadest positiivsem.
Energia-valvekoer vaatas ühtlasi üle oma käesoleva ja tulevase aasta naftanõudluse prognoosi, mis järjekordselt annab märku ülemaailmseid energiaturgusid tabanud pöördelistest muutustest.

IEA prognoosib nüüd tänavuseks keskmiselt 84,8 miljoni barrelist päevast naftanõudlust, mis on eelmise kuuga võrrelduna 210 000 barrelit enam kuid jääb mullusele tasemele siiski 1,5 miljoni barreliga alla. 2010. aastaks ennustab valvekoer 86,2 miljoni barreli suurust naftanõudlust päevas, mis on tänavusega võrreldes ligi 1,4 miljonit enam.

IEA hoiatas, et naftahindade jätkuv kiire tõus annaks nõudluse kasvule tagasilöögi.


Copyright

The Financial Times Limited 2009.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles