Toidupoolise saab kõige odavamalt Säästumarketist

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kõige odavamad toidukaubad on jätkuvalt Säästumarketis, poole aastaga on hinnad enim langenud Maximas ning kõige vähem Rimis, selgus Eesti Konjunktuuriinstituudi Postimehe tellimusel läbi viidud hinnavaatlusest.



Viies suuremas kaubandusketis võrreldud kaupadest oli Säästumarketis 18 toodet müügil kõige soodsama hinnaga. Maximas oli odavaimaid tooteid 14, Prismas kümme, Rimis kolm ja Selveris kaks.



Võrreldes maikuuga on samadest toidukaupadest koosnev ostukorv odavnenud kõikides kauplusekettides, sealjuures Maximas 10,6 protsenti, teistes üle 7 protsendi ja Rimis 1,1 protsenti.



Jälgivad konkurente

Hinnaerinevus kõige odavama ning kallima kaupluse vahel ei ole poole aastaga vähenenud.



Säästumarketis tuli novembri alguses ostukorvi eest välja käia 342,70 krooni, kalleimas poes Selveris aga 48,10 krooni enam. Samasugune 14-protsendiline vahe oli kauplustel ka maikuus. Prisma ning Maxima ostukorvi hinnavahe oli vaid kolm krooni ja 20 senti.



Enamiku odavamate põhitoidukaupade (kilepiim, Kirde sai, kartul ja porgand) hinnad on kauplusekettides sarnased. Konjunktuuriinstituudi sektorijuhataja Pille Liivaaugu sõnul on selle põhjuseks asjaolu, et kauplused jälgivad pidevalt konkurentide hindu.



Samas oli suurtes poodides ka märkimisväärseid hinnaerinevusi. Nii maksis 200-grammine Maiuspala kommikarp Säästumarketis, Maximas ning kampaaniahinnaga ka Prismas 43.90, kuid Rimis tuli sama kauba eest välja käia 49.90 ning Selveris suisa 53 krooni.



Kaks kilogrammi odavaimat nisujahu sai Säästumarketis üheksa krooni eest, samal ajal kui Prismas pidi selle eest maksma ligi kaks korda enam ehk 17,90 krooni.



Poole aastaga on ostukorvi 23 tootest Maximas odavnenud 18, Säästumarketis 16, Prismas 14, Selveris 13 ning Rimis 11.



Sama aja jooksul on kõige enam tooteid ehk 23st kümme kallinenud Rimis.


Võrreldes maikuuga tuleb Rimis rohkem kroone lauale laduda viinerite, kanamunade, piima, sulatatud juustu, mugulsibula, rapsiõli, suhkru, kohvi, kommikarbi ning mahla eest.



Liidril väikseim valik


Prismas on kallinenud kuus toodet: viinerid, või, õli, jahu, kaerahelbed ja mahl. Teistes poodides on poole aastaga kallinenud kaks toodet: Säästumarketis piim ja kohv, Maximas jahutatud broiler ja kohv ning Selveris või ja kommikarp.



Liivaauk märkis, et kuigi Säästumarket on Eesti toidukaubanduses enamasti liider parima hinnaga, kannab ta samal ajal ka väikseima toidukaupade sortimendiga kauplusketi tiitlit. Nii oli Säästumarketis müügil 14, Maximas 36 ja Prismas 45 nimetust leiba.



«Kõrgema hinnaga kauplused pakuvad üldiselt ka rikkalikumat tootesortimenti ning nii on tarbijatel hea valida, kus oma ostusid teha. Iga kaupluseketi jaoks jagub kliente,» lausus Liivaauk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles