Prognoos: IV kvartalis SKT tase stabiliseerub

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Rahandusministeerium teatas III kvartali 15,3 protsendise majanduslanguse valguses, et võrreldes teise kvartaliga aastane langustempo mõnevõrra vähenes. Eeldatavasti neljandas kvartalis SKT tase juba stabiliseerub.


Ministeeriumi teatel jätkub sisenõudluses kokkutõmbumine, millele alates teisest poolaastast aitab kaasa ka valitsussektori kulude kärpimine.



Samas peaks investeeringute rekordiline langus teises kvartalis olema pidurdunud, millele viitab näiteks eluasemeturu mõningane elavnemine ning hinnalanguse pidurdumine.



Palgatulu kiirest vähenemisest tingituna eratarbimine esialgu kosumise märke ei näita.



Jätkuvalt keeruline on olukord ettevõtlussektoris, kus tööde mahud vähenevad, hinnad langevad ning kasumlikkus kahaneb.



Tööstustoodangu aastane langus kolmandas kvartalis veidi pidurdus, kuid energeetikas seevastu süvenes. Jaekaubanduses süvenes langustempo samuti ja automüük jäi aastatagusele kaks korda alla.



Transiidis toimus siiski kerge tõus, kuid transpordisektoris tervikuna langustempo püsib. Lisaks järsult vähenenud elamispindade rajamisele aitas ehitussektori langusele kaasa ka vähenenud äripindade ehitus.



Finantssektori languse põhjustasid suured eraldised võimalike laenukahjumite katteks.



Ekspordi langus on pidurdumas tänu paranenud konkurentsivõimele, mida on soodustanud ettevõtetes toimunud kohandumine ja vähenenud kulutase.



Väliskeskkonnas on kasvuväljavaated paranenud, mis läbi meie peamiste kaubanduspartnerite nõudluse taastumise hakkab lähemate kvartalite jooksul toetama Eesti eksportiva sektori arengut.



Ekspordi kasvu võib oodata järgmise aasta esimeses pooles ning see peaks aitama kaasa kogu majanduse kosumisele.



Rahandusministeeriumi hinnangul areneb Eesti majandus suveprognoosi põhistsenaariumi lähedal.



Kõik majanduskonjunktuuri indikaatorid näitavad juba mitmendat kuud kindlustunde stabiilset tõusu nii Euroopas kui Eestis ning senikardetust kiiremini taastuv väliskeskkond peaks järgmise aasta alguses majanduse selgelt tõusule pöörama, teatas ministeerium.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles