Majandus langes 15,3 protsenti

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märkimisväärne langus.
Märkimisväärne langus. Foto: SCANPIX

Esialgsel hinnangul vähenes Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2009. aasta III kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 15,3 protsenti, teatas statistikaamet.


Tänavu esimeses kvartalis vähenes SKT 15 ning teises kvartalis 16,1 protsenti.



Võrreldes II kvartaliga vähenes sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKT III kvartalis 2,8 protsenti, kusjuures vähenemine aeglustus - I kvartalis vähenes SKT eelmise kvartaliga võrreldes 6 ning II kvartalis 3,4 protsenti.

Lisandväärtuse vähenemine pidurdus enamikul tegevusaladel. Esialgsel hinnangul süvenes lisandväärtuse langus vaid hulgi- ja jaekaubanduse ning finantsvahenduse tegevusalal. Finantsvahenduses loodud lisandväärtus vähenes eelkõige selle tegevusala ettevõtete finants- ja intressitulude ning teenustasutulude vähenemise tõttu. Hulgi- ja jaekaubanduse lisandväärtuse vähenemist põhjustas jätkuvalt nõrk sisemajanduse nõudlus.

Tööstussektoris loodud lisandväärtus vähenes esialgsel hinnangul 28 protsenti (II kvartalis 30). Et sisemajanduse nõudlus oli nõrk, jätkus III kvartalis töötleva tööstuse kodumaiste tellimuste vähenemine. Samas aeglustus nii töötleva tööstuse kui ka kogumajanduse kaupade ekspordi langus.

Kompleksse metoodika järgi arvutatud ja täpsustatud 2009. aasta III kvartali SKT avaldab statistikaamet 9. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles