Maksumaksjate liit: kodulaenu intresside maksusoodustus pole hädavajalik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse esimehe Lasse Lehise sõnul ei ole kodulaenu intresside maksususoodustus hädavajalik, kuid ta mõistis, et inimesed on sellega harjunud ja otsus see kaotada tekitaks pahameelt.

Lehis ütles Kuku raadio saatele Päevapilk, et pooldab soodustuse järk-järgulist kaotamist. «Samas kui sellist soodustust poleks kunagi meil olnud ja nüüd oleks arutlusel, kas see kehtestada, oleksime ilmselt üsna üksmeelsed, et pole vaja,» arvas Lehis.

Lehis ütles kommentaariks rahandusminister Jürgen Ligi mõtetele maksueristuste kaotamise kohta, et seda oli arvata, kuna erisoodustuste kaotamine ei kõla nii hirmsalt kui maksude tõstmine.

«Maksuerisusi pole Eestis väga palju ja suur osa neist on väikese tähtsusega,» kinnitas Lehis, tuues näiteks juba vastuvõetud otsuse kaotada järgmisest aastast ära õppelaenu intresside ja ametiühingute liikmemaksude mahaarvamine tulust. Need sammud annavad Lehise sõnul kokkuhoidu ainult mõnikümmend miljonit krooni aastas.

Eluasemelaenude intresside tagastuse pealt oleks riigil saada juba rohkem raha ja sellepärast Lehise hinnangul see teema jälle üles kerkis.

Kodulaenuomanikele lohutuseks kinnitab Lehis, et järgmisest kevadest maksusoodustus ei kao, kuna 2010. aasta kevadel esitatakse 2009. aasta tulude deklaratsioon ja sel aastal kehtivat maksusoodustust tagantjärele kaotada ei saa.

«Kui 2010 aasta 1. jaanuariks ei ole muudatust vastu võetud, on 100 protsenti kindel, et ka aasta hiljem on inimestel see raha olemas,» kinnitas Lehis.

Kuna rahandusminister Jürgen Ligi on rääkinud maksusoodustuste kaotamisest uute eluasemelaenude puhul ja olemasolevatele kaalunud soodustuse järk-järgulist kadumist, ei tohiks rahast ilmajäämine Eesti peredele ka Lasse Lehise hinnangul valusaks hoobiks kujuneda.

Ligi kinnitas täna riigikogu infotunnis küsimustele vastates, et valitsusel pole plaanis uusi makse kehtestada ega ka olemasolevaid tõsta, küll aga võiks kaaluda eluasemelaenu intresside maksuvabastuse kaotamist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles