Sotsid paluvad peaministril peatada Pakrile tuumaelektrijaama rajamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur- Pakri saar.
Suur- Pakri saar. Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraatide fraktsioon saatis peaminister Andrus Ansipile kirja, milles teeb ettepanku peatada protsess, mille eesmärk on rajada tuumaelektrijaam Suur-Pakri saarele.

«Pakri saarte puhul on tegemist nii kultuuriloolise kui ka loodusliku mitmekesisuse poolest haruldase killuga Eestimaast,» ütles sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Mark Soosaar. «Nii Suur-Pakril kui ka Väike-Pakril asuvad looduskaitsealad, mille säilitamine tuumajaama ehitamise korral pole võimalik.»

Samuti seab tuumaelektrijaama ehitamine Suur-Pakrile Eesti rahvusvahelise maine kahtluse alla seetõttu, et saare endised elanikud ja nende järglased Rootsis loobusid oma õigusjärgsest maaomandist Eesti riigi kasuks tingimusel, et saar säilitatakse kõigi seal olnud inimasustuse märkidega kui mälestuspark.

«Tuumajaama ehitamine tähendaks selle kokkuleppe rikkumist ning seaks riigi häbiväärsesse valgusesse. Pole ka välistatud piinlikud rahvusvahelised kohtuasjad,» lisas Soosaar.

Kindlasti on vaja arvesse võtta asjaolu, et vahetus naabruses asuval Väike-Pakril on taastunud aastaringne püsiasustus ning see kasvab jõudsalt.

Sotsiaaldemokraatide fraktsioon loodab kirjas, et valitsusjuhi sekkumisel peatatakse Suur-Pakri maade üleandmine majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile eesmärgiga müüa need Eesti Energiale ning seeläbi lappida 2010. aasta eelarveauke.

«Eesti väikesaared on hindamatu väärtus, mille müük ei tohi saada meie rahvuslikuks häbiks,» ütles Soosaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles