FT: GMi juht lubab Opeli uuendamise kinni maksta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Opel Astra.
Uus Opel Astra. Foto: TORSTEN SILZ/AFP

General Motors lubas Opelile rohkem iseseisvust ning tõotas toetada oma Euroopa üksust värskete rahavoogudega, üritades vaigistada müügiotsusest taganemisega valla päästetud raevu.


GMi juht Fritz Henderson pidas Opeli peakorteris Rüsselsheimis maha terve rea koosolekuid nii juhatuse kui ametiühingutega.

Pärast seda ütles ta, et nad maksavad mõistlikkuse piires ise kinni suure osa Opeli ja Vauxhalli ümberkorralduskuludest, selle asemel, et valitsuselt kogu summa ulatuses abi paluda.

GM vajab tema sõnul Opeli ümberkorraldusteks 3 miljardit eurot, osa millest loodetakse saada erinevatelt Euroopa valitsustelt. Lähedalseisva allika sõnul algab «ringsõit» mööda valitsusi tuleval nädalal.

Saksa kantsler Angela Merkel nõudis GMilt, et ümberkorralduste plaan esitataks valitsusele kiiremas korras ning ütles, et Saksamaa aitab USA autotootjat üksnes juhul, kui nad suurema osa ümberkorraldustest ise kinni maksavad.

«Toimida võib see lahendus ainult siis, kui GM võtab enda peale lõviosa ümberkorralduskuludest ja maksab tagasi ka vahelaenu,» ütles ta.

Hendersoni sõnul on GM osaliselt juba tasunud 800 miljonit eurot, mis suvel Saksa valitsuselt Opeli päästmiseks saadud vahelaenust veel maksmata on. GM kavatseb ülejäänud summa tasuda kuu lõpuks ning Hendersoni sõnul tuleb vähemalt osa rahast - kui mitte kõik - USAst.

Saksa valitsus ja Opeli töötajad vihastusid möödunud nädalal üliväga, kui GM Opeli endale otsustas jätta. Mõlemad olid tugevasti toetanud kava müüa Opel Kanada firmale Magna ja Vene Sberbankile.
Henderson üritas sakslastest töötajaid rahustada ja lubas Opelile tulevikus rohkem iseseisvust.

«Meil tuleb leida uus viis Euroopas tegutsemiseks. Kas see tähendab suuremat iseseisvust? Ma arvan, et vastus on jah,» ütles Henderson.
Hendersoni sõnul on Opel valmis laienema ka väljapoole Euroopat. «Kõige tähtsam aga on võita tagasi Euroopa kliendid,» ütles ta.

Henderson keeldus täpsustamast GMi plaane kaotada Opelist ligikaudu 10 000 töökohta ja sulgeda mitu tehast.
Möödunudnädalane otsus õhutas taas vihaleeke ka Venemaal. Sberbanki juht German Gref ähvardas täna GMi kohtusse kaevata.

«Me ei saa siiamaani aru, miks General Motors pooleteise kuu jooksul nii radikaalselt meelt muutis. Ma loodan, et kõik need küsimused lahenevad rahumeelselt, kuid me oleme valmis ka kohtus enda eest seisma,» ütles Gref.

Need sõnad ütles Gref pärast seda, kui GM paigutas ajutiselt Opeli ja Vauxhalli etteotsa oma rahvusvaheliste operatsioonide juhi Nick Reilly. Hendersoni sõnul üritab GM uue tegevjuhi leida paari kuu jooksul.

Henderson otsib firmale Euroopasse «tugevat juhti, kes tunneks end koduselt tervel kontinendil ja kes armastaks seiklusi».

Copyright The Financial Times Limited 2009.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles