Omanike Liit: Eesti Gaasi monopol tuleb kontrolli alla saada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasipliidil toitu soojendanud vanem mees unustas panni tulele. Kõrbesuitsu sisse hinganud eakas korteriomanik viidi seejärel haiglasse.
Gaasipliidil toitu soojendanud vanem mees unustas panni tulele. Kõrbesuitsu sisse hinganud eakas korteriomanik viidi seejärel haiglasse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Omanike Keskliit vastustab monopoolses seisundis oleva gaasiettevõtja poolset järsku hinna tõstmist ning kaalub võimalusi selle vaidlustamiseks Tallinna Halduskohtus.

Keskliidu peasekretäri Taavi Madiberki sõnul keskendus Konkurentsiameti otsus gaasi hinna määramisel tegevuskulude ja põhjendatud tulukuse analüüsile, mille osakaal kodutarbijatele müüdava gaasi hinnast moodustab aga vaid 12 protsenti.

Madiberki väitel on vajalik luua pretsedent, kus universaalteenuse hinnatõusu ei vaidlusta mitte konkurent, vaid tavatarbija.

Tema hinnangul on olukord, kus Gazprom müüb gaasi oma allettevõttele, teravas vastuolus nn. gaasidirektiiviga.
Euroopa Liidu konkurnetsivolinik Neelie Kroes on juba aasta tagasi tõdenud, et Gazpromi osalus Eesti Gaasis on vastuolus demokraatliku vabaturu põhimõtetega ja kuulub lõpetamisele. Riikides, kuhu Gazprom tarnib maagaasi, ei saa nad samaaegselt omada ka põhivõrku.

Kroesi sõnul peaks Vene gaasihiid Gazprom müüma oma osaluse Eesti Gaasis, sest energia tootmine ja vahendamine peavad olema eraldatud. Gazpromile kuulub otse 37 protsenti Eesti Gaasi aktsiatest, ekspertide hinnangul on kaudne osalus läbi teiste ettevõtete aga märksa suurem.

Madiberki sõnul on riigi kohus näidata initsiatiivi õigusaktide väljatöötamisel, mis ühelt poolt looks juriidiliselt korrektse võimaluse teostada konkurentsivoliniku poolt ette pandut ning teiselt poolt looma eeldused Soomega gaasiühenduse rajamiseks, mis tugevdaks ka Eesti energiajulgeolekut.

Ta lisas, et oluline on gaasiküttele alternatiivide leidmine, ühelt poolt silmas pidades eelnimetatud energiajulgeolekut, teiselt poolt arvestades Eesti Gaasi ja Gazpromi sõlmitud lepinguga paika pandud hinnavalemit, mis on seotud kütteõli hinnaga Rotterdami börsil ja euro ning dollari vahetuskursiga. «Sisuliselt sõltub gaasi hind Eesti tarbijale nafta hinnast, mis perspektiivis tõotab tarbijale järjekordset hinnatõusu,» teatas Madiberk.

Konkurentsiamet kooskõlastas 27. juunil Eesti Gaasi hinnatõusu, mis tõstab sügisest gaasi hinda tavatarbijale vahemikus 14-38 protsenti, mis tähendab lõviosale eramuomanikule üle 30 protsendi suurust hinnatõusu.

Koduomanike huve esindav Eesti Omanike Keskliit on kiiresti laienev kodanikuorganisatsioon, mis tänaseks koondab üle 11 000 liikme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles