SEB: investorid huvituvad arenevatest turgudest

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB logo
SEB logo Foto: Peeter Langovits.

SEB fondidesse investeerinute seas läbi viidud küsitlus näitab, et ligi kolmandik investoritest on huvitatud laiematest võimalustest arenevate turgude fondidesse investeerimisel.  

Vähem tuntakse huvi nn Vana Euroopa fondide vastu. Ligi 10 protsenti vastajatest olid vanemad kui 66aastased, mis näitab selle vanuseklassi suhtelist aktiivsust fondidesse investeerimisel.


«Arvestades keskmise investori riskiprofiili, on üllatav, et enim soovitakse laiemat fondivalikut just arenevate turgude aktsiafondide osas, mis teatavasti on kõrge riskiga. Samas on tahaplaanile jäänud jaeinvestorile investeeringute põhiosaks sobivad fondifondid. Sellele viitab ka Eestis avalikult pakutavate fondifondide tagasihoidlik maht võrreldes aktsiafondidega. Fondijuhtidelt oodatakse oskuslikkust klientide varade paigutamisel ning riskide haldamise võimekust praeguses olukorras, kus väärtpaberiturud on heitlikud,» rääkis SEB Varahalduse juhatuse esimees Rein Rätsep.


Uuringust selgus, et naised on järjekindlamad investeerijad, vahetavad fonde meestest vähem ning eelistavad ühte teenusepakkujat. Meestest on fonde vahetanud 41 protsenti vastanutest, naistest aga ainult 26 protsenti. Fondide vahetamisel ootavad naised meestest rohkem nõustajate soovitusi.


Uuringust selgus ka, et kaks kolmandikku meestest ning pooled naistest jälgivad oma investeerimisportfelli vähemalt kord nädalas või sagedamini. Investeeringute sage jälgimine viitab Rätsepa sõnul sellele, et investorid ei pruugi olla õige riskitasemega fondi investeerinud, sest aktisafondide, mis on Eesti investorite seas kõige populaarsemad, investeerimishorisont on alates viiest aastast.


Investeerimisotsuste langetamisel peetakse panga kõrval tähtsaks infoallikaks ajakirjandust: rohkem trükimeediat, vähem raadiot ja televisiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles