Septembris selle aasta impordi rekord

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Esialgsetel andmetel eksporditi 2009. aasta septembris Eestist kaupu jooksevhindades 9,3 miljardi krooni väärtuses ja imporditi Eestisse 10,1 miljardi krooni eest, teatas statistikaamet. Import ületas sel aastal esimest korda 10 miljardi piiri.


Võrreldes eelmise aasta septembriga vähenes kaupade eksport 24 protsenti (3 miljardit krooni) ja import kolmandiku (5,1 miljardit krooni). Tänavu augustiga võrreldes kasvas eksport 20 ning import 8 protsenti, mille osaliselt põhjustas ka aastaaegadest tulenev sesoonsus.

Väliskaubanduse puudujääk oli septembris 0,8 miljardit krooni, mis on eelmise aasta sama kuuga võrreldes ligi neli korda väiksem (2008. aasta septembris 2,9 miljardit krooni).

Euroopa Liidu (EL27) riikidesse eksporditi septembris Eestist kaupu 6,4 miljardi krooni eest, mis moodustas 69 protsenti Eesti koguekspordist. Eelmise aasta septembriga võrreldes vähenes eksport EL riikidesse ligi veerandi (2 miljardit krooni). Ühendusevälistesse ehk nn kolmandatesse riikidesse eksporditi Eestist kaupu ligi 2,9 miljardi krooni väärtuses, mis on samuti veerandi võrra vähem kui 2008. aasta septembris.

Euroopa Liidu (EL27) riikidest imporditi Eestisse septembris kaupu 8 miljardi krooni väärtuses, mis moodustas 79 protsenti Eesti koguimpordist. Eelmise aasta septembriga võrreldes vähenes import EL riikidest üle kolmandiku. Väljastpoolt Euroopa Liitu imporditi Eestisse kaupu ligi 2,1 miljardi krooni eest ehk 28 protsenti vähem kui eelmise aasta septembris.

Euroopa Liidu riikidega oli väliskaubanduse puudujääk 1,6 miljardit krooni (2008. aasta septembris 3,8 miljardit krooni). Samas kaubavahetuses kolmandate riikidega oli septembris väike ülejääk ehk kaupu eksporditi neisse riikidesse ligi 0,8 miljardi krooni eest enam kui sealt imporditi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles