FT: Hiina süüdistab USAd protektsionismis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiananmeni väljak Hiina pealinnas Pekingis.
Tiananmeni väljak Hiina pealinnas Pekingis. Foto: AFP / Scanpix

Reedel, vähem kui nädal enne president Barack Obama esimest visiiti Pekingisse, süüdistas Hiina USAd protektsionismis ja erapoolikus kaubanduspoliitikas.


Oma teravas Washingtonile adresseeritud noomituses lubas Hiina kaubandusministeerium astuda samme kaitsmaks oma tööstust pärast seda, kui USA kehtestas Hiina 2,6 miljardi dollarilisele terastorude impordile dumpinguvastased tollid. Tollimaksud on vaid osa üha pikenevast kaubanduskonfliktide loetelust kahe riigi vahel, seda vaatamata Hiinas möödunud nädalal toimunud kõrgetasemelisele koosolekule, kus pingeid maandada üritati.

«Hiina on resoluutselt selliste protektsionistlike meetmete vastu ning astub samme oma tööstusharude kaitsmiseks,» ütles pressiesindaja Yao Jian ministeeriumi kodulehel.
«USA peaks objektiivselt arvestama faktiga, et kõnealuste USA tööstusharude fundamentaalne probleem on finantskriisi põhjustatud vähene nõudlus.»

USA kaubandusministeeriumi otsus, millega kehtestati tollitariifid kuni 99 protsendile osadest Hiina terastorudest, järgnes USA, Euroopa Liidu ja Mehhiko poolt Maailma Kaubandusorganisatsioonile esitatud ametlikule kaebusele Pekingi poolsete teatud toormaterjalidele kehtestatud piirangute vastu. Möödunud kuul kehtestas Obama administratsioon 35-protsendised tariifid Hiinas toodetud rehvidele.

Vastuseks sellele on hiinlased hakanud turvakaalutlustel uurima USA linnuliha eksporti, autode ja autoosade ekspordi osas on aga võetud luubi alla nimetatud tööstusharudele antud riiklik abi.

Pekingi juristide väitel on valitsus riigiabi küsimuse tõstatanud selleks, et kiirendada Hiinale Pekingi jaoks juba pikemat aega valuküsimuseks olnud turumajanduse staatuse omistamist, mis teeks USA jaoks raskemaks Hiina toodete osas dumpinguvastaste süüdistuste esitamise. «Nad üritavad juhtida tähelepanu sellele, et ühegi riigi turg ei ole täiuslik,» ütles üks Pekingis resideeriv USA kaubandusjurist.

Oma reedeses avalduses ütles Hiina majandusministeerium: «Me loodame, et USA loobub oma eelarvamustest ning tunnustab Hiinat võimalikult kiiresti kui turumajandust.» Möödunudnädalasel USA-Hiina kohtumisel Hangzhous lubas USA kaubandusminister Gary Locke kutsuda kokku komisjoni küsimuse arutamiseks.

«Me ei tohi unustada, et lääneriigid tavatsevad kasutada WTOd ja vabakaubandust ettekäändena meie provotseerimiseks,» ütles Hiina kaubandusministeeriumi juures paikneva uuringukeskuse analüütik Mei Xinyu. «Lääneriigid kohandavad oma kaubanduspoliitikat vastavalt turuvajadustele ning omaenda huvidele.»

Möödunudnädalasel koosolekul lubas Hiina anda oma nõusoleku USA sealiha-impordile ning leevendada tuuleenergia-komponentide impordile kehtestatud piiranguid. Samas aga ütles India tuuleenergiaettevõtte Suzloni Hiina osakonna juht Paulo Soares, et uutest reeglitest palju kasu pole. «Suurettevõtted on oma tootmisliinid juba paigaldanud ning turustusahelad paika pannud, nii et see ei muuda midagi,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles