Elu odavnes oktoobris esimest korda üle 2 protsendi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatooted poes.
Piimatooted poes. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tarbijahinnad langesid oktoobris peamiselt toidu odavnemise tõttu eelmise aasta sama ajaga võrreldes 2,2 protsenti. Kuuga odavnes elu Eestis 0,1 protsenti.


Statistikaameti teatel oli see esimene kord, mil hinnad langesid rohkem kui 2 protsenti.

Kaubad olid oktoobris aastatagusega võrreldes 3,1 ja teenused 0,5 protsenti odavamad. Sealjuures tuli toidukauba eest välja käia 4,7 protsenti ja tööstuskauba eest 1,6 protsenti vähem raha kui aasta tagasi.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes tõusnud 0,4 protsenti ja vabaturul kujunevad hinnad langenud 2,9 protsenti.

Aastatagusega võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu 6,9-protsendine odavnemine, millest üle kolmandiku andsid 15,5-protsendilise hinnalanguse läbi teinud piimatooted ning üle neljandiku odavam köögivili.

Eluasemekulutustest on üürid möödunud aasta oktoobriga võrreldes langenud 33,4 protsenti ja soojusenergia hind 11 protsenti. Mootorikütus oli 5,1 protsenti odavam.

Septembriga võrreldes mõjutasid oktoobris tarbijahinnaindeksit kõige rohkem alkohoolsete jookide soodusmüükide lõppemine, mootorikütuse odavnemine, leivatoodete sooduspakkumised ning soojusenergia 1,3-protsendiline kallinemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles