Ekspert: riiklik Linuxi kasutusele võtmine võib olla sundkäik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows XP reklaamplakat Las Vegases
Windows XP reklaamplakat Las Vegases Foto: AP Photo

IT ekspert ja Raadio 2 arvutisaadet juhtiva Kristjan Pordi sõnul võib Eesti riigisektoris Windows XP vahetus Linuxi vastu olla sundkäik.

«Uue platvormi valikul võib otsene rahaline kulu olla pigem sekundaarne, kui inimestele mingi muu töökeskkonnaga pealesunnitud käitumismuudatus hakkab tekitama pikaajalisi probleeme õppimisperioodist, andmete formaadikultuuri ühtlustamisest kuni varjatud, passiivse vastuseisu ja tahtliku vastutegutsemiseni. Lõppude lõpuks asuvad lisandväärtuse ahelas inimesed, mitte arvutid,» ütles Port BNS-ile.

Kuid tänu Edward Snowdeni paljastustele NSA poolt äralõhutud infoturvalisusprotokollide usaldatavusest on sündinud küsimus, kas Microsofti tooted «helistavad koju» oma peremehele ja sealt edasi selle peremeestele, lisas Port. «Taolises olukorras ei luba pelgalt seadus tervishoiu või muu sellise andmevahetust korraldada. Mistõttu Linuxi tee on võib-olla isegi sundkäik,» ütles ta.

Pordi sõnul on tegemist arenguga kaasaskäiva paratamatu probleemistikuga. Probleemi teravik ongi lõppkasutajate käitumises. Suured organisatsioonid on inertsed, muutused neis on kulukad nii rahas, harjumustes kui ka uutes riskides. «Seda eriti konservatiivsetes sektorites, nagu tervishoid. Kuid just tervishoid teab, et ravi edasilükkamine lõpeb kriisiga ja teadaanne 8. aprillist on lihtsalt korduv meeldetuletus «hambaharja vahetamisest»,» ütles ta.

Riigi Infosüsteemi Ameti andmetel peaks Eesti riigisektor turvariskide ennetamiseks välja vahetama Windows XP operatsioonisüsteemi, kuna alates 8. aprillist 2014 ei paika Microsoft enam Windows XP turvaauke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles