Fontese palgauuring: toimunud on viimaste aastate suurim palgatõus

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuamet pidi töösturile maksma miljon eurot.
Maksuamet pidi töösturile maksma miljon eurot. Foto: SCANPIX

Irja Rae Fontesest rääkis konverentsil Palga Päev, et viimase aasta jooksul on toimunud lähimineviku suurim palgatõus ning see on puudutanud oluliselt enam inimesi kui varasematel aastatel. Palgad on tõusnud kõikides sektorites.

Fontese värskest palgauuringust selgus, et kolmveerandi töötajate palgad on aasta jooksul tõusnud ning keskmiselt tõusis palk aasta jooksul 9 protsenti. Kui vaadelda vaid nende inimeste palku, kellel need tõusid, siis selles grupis oli palgatõus keskmiselt koguni 14 protsenti.

Sektoritest toimus kõige suurem palgatõus IT ja finantssektoris. Jutud, et avalik teenistus on oma palgatõusuga n-ö käest ära läinud, ei vasta tõele, nagu sellest uuringust selgub. Ehituses ja tootmises on palgad jäänud suhteliselt samaks.

Ametitest tõusis palk kõige enam projektijuhtidel, klienditeenindajatel, kokkadel, arvutispetsialistidel, lihttöölistel.

Üle paari aasta tõusis esimeseks probleemiks ettevõtjatele tööjõu leidmine, varem on ettevõtjad nimetanud tähtsuselt esimese prioriteedina konkurentsivõime parandamist.

Uuringus küsiti ka ettevõtjate palkade tõstmise plaane ning sellest nähtub, et plaanitakse palku tõsta 4 protsenti. Samas eelmisel aastal prognoosisid ettevõtjad 3,7 protsenti palgatõusu, kuid tegelikult tõusis see keskmiselt 9 protsenti.

Palgauuring hõlmas 338 organisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles