Maris Lauri: tööjõuturu olukord halveneb, paranemist pole ette näha

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökuulutus.
Töökuulutus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Majandusanalüütik Maris Lauri rääkis konverentsil Palga Päev, et Eesti tööjõuturul on kätte jõudnud väga suurte muutuste aeg ehk päriselt on nüüd saabumas aeg, kus inimesi pole tööle enam kusagilt võtta.

«Selle aasta alguses saime teada, et meie rahvaarv on kõvasti väiksem kui me arvasime. Tööealisi on tervelt 71 000 vähem kui me arvasime. See on väga suur hulk,» rääkis Lauri. «Järgmise 10 aasta jooksul olukord vaid halveneb - puhtalt demograafilistel põhjustel väheneb tööealiste arv veel 70 000 võrra.»

Lauri sõnul peavad tööandjad nüüd leppima faktiga, et neil ei olegi tööle võtta kõige paremaid inimesi ja nad peavad tegema järeleandmisi tööletulijatele esitatavates nõudmistes. «Nende tööle saamine on suhteliselt kulukas. Ei ole enam nii, et võtan inimese tänavalt ja maksan talle lihtsalt palka ja kõik ongi korras,» ütles Lauri. Tema sõnul ei tasu loota selle peale, et hakkame välismaalt töötajaid sisse tooma. «Ärge olge naiivsed! Meil on kõrval riigid, mis on inimestele oluliselt atraktiivsemad, inimesed liiguvad majanduslikel põhjustel. Samuti on ka vähetõenäoline, et riik oma immigratsioonipoliitikat muudaks.»

Miks inimesed lahkuvad? Peamiselt muidugi parema palga järele. «Sissetulek peab tagama selle, et inimene suudaks end üleval pidada ehk peaks tagama tööjõu taastootmise,» ütles Lauri. «Miinimumpalk seda kindlasti ei taga. Aga kui pere peab end ära toitma kahe miinimumpalgaga, siis sellest ei jätku kuskil. Seda enam kui töökoht on elukohast eemal nagu maapiirkondades sageli on.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles