Põhjamaade investeerimispank: oleme Eestisse andnud laenu üle 600 miljoni euro

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjamaade Investeerimispanka juhtiva Henrik Normanni kinnitusel võiks Eesti areneda, meelitades siia suurettevõtete investeeringuid.
Põhjamaade Investeerimispanka juhtiva Henrik Normanni kinnitusel võiks Eesti areneda, meelitades siia suurettevõtete investeeringuid. Foto: Toomas Tatar

Põhjamaade Investeerimispangas on Eestil vaid 0,9-protsendine osalus, kuid panga juhi Henrik Normanni sõnul tasub meil seda hoida.

Üks Põhjamaade Investeerimispanga (NIB) aktsionäre on ka Eesti. Möödunud neljapäeval toimus Tallinnas panga nõukogu koosolek. Pärast selle lõppu oli Postimehel võimalus vestelda panga presidendi Henrik Normanniga. Enne NIBi juhi kohale asumist 1. aprillil 2012 oli Normann Danske Marketsi juht, mis tähendab, et tegemist on nii investeerimispangandust kui ka finantsturge tundva tippspetsialistiga.

Eestile kuulub 0,9 protsenti Põhjamaade Investeerimispanga aktsiatest ning arvutuste kohaselt sai meie riik sel aastal veidi alla poole miljoni euro omanikutulu, mis isegi pisikese riigi jaoks ei ole eriti märkimisväärne summa. Miks peaks Eesti olema NIBi osanik?

Sellepärast, et me aitame ka Eestit, pakkudes ettevõtetele pikaajalisi laene. Ainuüksi Eestisse oleme andnud laenu üle 600 miljoni euro, millest praegu on üleval 225 miljonit. Kui meid ei oleks siin, oleks teil mõnevõrra raskem laene saada. Te võite ju öelda, et tegemist ei ole suure asjaga, aga kui vaadata tootlusi, siis omakapitali tootlus on üsna kenake.

Siin on tegemist hea näitega Põhja- ja Baltimaade koostööst, see töötab. Teil on eelised laenu saamiseks, riigile ei maksa see mitte midagi. Samas saate dividende.

Tuleks veel lisada, et ehkki Eesti osalus on pisike, on teil üks koht panga nõukogus. Olenemata osaluse suurusest, on panga nõukogus igal riigil üks koht. Kokku on pangal kaheksa nõukogu liiget, mis tähendab, et Eestil on üsna suur mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles