Eksport langes eelmise aastaga võrreldes 10 protsenti

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrooniatööstuse toodang on üks Eesti peamisi ekspordiartikleid. Pildil Ericssoni Eesti tehas.
Elektrooniatööstuse toodang on üks Eesti peamisi ekspordiartikleid. Pildil Ericssoni Eesti tehas. Foto: Peeter Langovits

Võrreldes eelmise aasta juuliga vähenes kaupade eksport jooksevhindades kümme protsenti ja import 1%, teatab Statistikaamet. Eksport vähenes teist kuud järjest, langedes 2011. aasta juuli tasemele.

Juulis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades ligi ühe miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Võrreldes eelmise aasta juuliga vähenes eksport 104 miljoni ning import 16 miljoni euro võrra. Seetõttu suurenes ka kaubavahetuse puudujääk, mis juulis ulatus 198 miljoni euroni.

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (17% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (15%) ja Venemaa (14%). Koguekspordi kümneprotsendilist vähenemist võrreldes 2012. aasta juuliga mõjutas peamiselt väljaveo vähenemine Venemaale (langus 16% ehk 24 miljonit eurot) ning Suurbritanniasse (langus 45% ehk 17 miljonit eurot).

Kõige rohkem imporditi juulis kaupu Soomest (13% Eesti koguimpordist), Saksamaalt ja Rootsist (mõlemast 11%). Koguimpordi üheprotsendilist langust võrreldes aastatagusega mõjutas sisseveo vähenemine Venemaalt ja Soomest (langus vastavalt 51% ja 9%).

Eestist eksporditi enim masinaid ja seadmeid (31% Eesti koguekspordist), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%) ning mineraalseid kütuseid (sh elektrienergia, bensiin, põlevkiviõli) (10%). Eksport vähenes võrreldes eelmise aasta juuliga peamiselt mineraalsete kütuste ning metallide ja metalltoodete väljaveo vähenemise tõttu (langus vastavalt 47% ja 33%). Samas suurenes puidu ja puittoodete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu (kasv vastavalt 32% ja 10%). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles