Ministeerium: majanduskasvu pisikest miinust ei maksa üle tähtsustada

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi analüütik Madis Aben.
Rahandusministeeriumi analüütik Madis Aben. Foto: Laura Oks/Postimees

Rahandusministeeriumi hinnangul võib kvartaalset langust aasta esimeses pooles tehniliselt küll languseks nimetada, kuid sesoonse tasandamise ebatäpsust ning statistikaameti viimase revisjoni suurt ulatust arvestades ei maksa seda pisikest miinust üle tähtsustada.

Esimeses kvartalis oli kvartaalne majanduslangus 0,1 protsenti ning teises 0,2 protsenti.

«Kui võrrelda Eestit Läti ja Leeduga siis näeme, et kõigi kolme SKP arengud on sajandi algusest olnud üpris sarnased ja käinud käsikäes,» kommenteeris ministeeriumi analüütik Madis Aben E24-le.

Erandiks on Abeni sõnul viimane poolaasta, kus Eesti kasv on takerdunud. Samas oli 2010. aasta lõpp ja 2011. aasta Eesti kasv väga kiire, mis tõstis Eesti puhul baastaseme kõrgele.

Nii Swedbank kui SEB tõid oma tänases kommentaaris majanduskasvu korrigeeritud numbritele välja, et nii esimeses kui ka teises kvartalis oli majandus kvartaalselt languses.

Aastases võrdluses alandas statistikaamet majanduskasvu numbri 1,3 protsendilt ühele protsendile.

Teise kvartali tagasihoidlikumat reaalkasvu mõjutas ministeeriumi hinnangul ka statistikaameti eelmiste perioodide majanduskasvu ümberhindamine, mille tulemusel tõusis oluliselt eelmise aasta esimese poolaasta võrdlusbaas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles