Analüütik: Eesti majandus on päris ehtsas languses

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe. Foto: Liis Treimann

SEB panga analüütiku Ruta Arumäe sõnul ei olnud kvartaalne majanduslangus Eestis esimeses ja teises kvartalis küll suur, kuid siiski on tegemist märgilise tähendusega suunanäitajaga ning majandus on päris ehtsas languses.

Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKT kahanes teises kvartalis eelmise kvartaliga võrreldes 0,2 protsenti.  Võrreldes möödunud aasta teise kvartaliga oli majanduskasv üks protsent.

«Kuigi ootus oli, et teise kvartali SKT kasvu hinnang väga palju ei muutu, siis ei saa öelda, et selle allapoole korrigeerimine ka üllatav oleks olnud, » kommenteeris Arumäe E24-le.

 Juba mõnda aega on Arumäe sõnul mitmed indikaatorid näidanud, et majandus on aeglustumistsüklis. «Nüüd uute numbrite valguses on selgunud, et vähe sellest, majandus on ka päris ehtsas majanduslanguses.»

«Kvartaalne langus esimeses kvartalis ei jäänud ajutiseks, vaid koguni süvenes veidi teises kvartalis ning langus on kestnud kaks kvartalit. Tegemist pole küll märgatavate langustega, kuid see on siiski märgilise tähendusega suunanäitaja, » lisas ta.

Ootuspäraselt on Arumäe sõnul majanduskasvu põhiline vedaja eratarbimine. «See on teises kvartalis ka märksa tugevnenud võrreldes eelmiste kvartalitega. »

Positiivse asjaoluna on Arumäe sõnul  oma väike panus ka netoekspordil olnud, kuna teises kvartalis oli üle mitme kvartali eksport veidi suurem kui import.

«Mõningane üllatusmoment oli seoses investeeringutega, mille langus oli teises kvartalis väiksem kui esimeses. Seega tõi kehvema majanduskasvu võrreldes esimesega kaasa pigem teenuste ekspordi vähenemine. Sellega seoses oli ka suurim languses olev sektor veondus ja laondus, » lisas ta.

Samas on majanduskasv sektoriti Arumäe sõnul  väga ebaühtlane. Samal ajal kui veondus ja laondus kahanes 16 protsenti, kasvasid haldus- ja abitegevused 15 protsenti.

Ligi kolmandik kõigist sektoritest on languses, samal ajal teine kolmandik kasvab väga kiirelt ja keskmine kolmandik kidub keskmise majanduskasvu ümber.

Uute ja korrigeeritud numbrite valguses paistab rahandusministeeriumi aastaprognoos 1,5 protsenti Arumäe sõnul pigem optimistlikku serva jäävat.

Statistikaamet on korrigeerinud ka varasemaid hinnanguid majanduskasvule. Teise kvartali majanduskasvu hinnangut langetati 1,3 protsendilt ühele protsendile, esimese kvartali hinnangut seevastu tõsteti 1,1 protsendilt 1,3 protsendile.

Eelmise aasta neljanda kvartali hinnang suurenes koguni 4,9 protsendini varasemalt 3,7 protsendilt. Märgatavalt tõsteti ka 2011. aasta majanduskasvu, mis varasemalt niigi kõrgetelt kasvudelt 8,4 protsendilt suurendati 9,7 protsendini, sealjuures ulatusid kvartaalsed kasvud ligi 12 protsendini.

Pärast selliseid kasvumääru polegi Arumäe sõnul midagi imestada praeguste olematute kasvumäärade või isegi languse üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles