Londoni linnapea idee: IT-viisad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: SCANPIX

Londoni linnapea Boris Johnson tahab juurutada uudse «Londoni viisa», mis aitaks talendikatel IT-ekspertidel ja moeloojatel kogu maailmast Briti pealinnas tööd leida.

Siseministeeriumile esitatud ettepanek kujutab andast linnavalitsuse katset aidata idufirmasid ja moestuudioid, mis maadlevad saareriigi uue  karmistunud viisasüsteemi bürokraatia ja kuludega.

Wikipedia asutaja Jimmy Wales ütles läinud nädalal Londoni tehnoloogiafestivalil esinedes, et kui London soovib Silicon Valley’ga India ja Hiina parimate ajude pärast konkureerida, peavad Briti viisad «minema palju kaugemale» ja olema «kergemini kättesaadavad».

Johnsoni ettepaneku kohaselt saaks linn enda käsutusse 100 valitsuse tuhandest «erakordsete talentide» viisast, mis on mõeldud maailmaklassi teadlastele, artistidele ja kunstnikele.

Linnapea kantselei teeks siis koostööd Tech City, moenõukogu (Fashion Council) ja Londoni disainifestivaliga, et valida välja parimad kandidaadid ning anda neile ametlik heakskiit, mis kiirendaks sissepääsu Suurbritanniasse.

Linnapea sõnutsi on asja mõte meelitada Londonisse selle ilma «parimad pead».

«See on selge sõnum Silicon Valley eliidile ja Pekingi moejüngritele, et just London on koht, kuhu nad peaksid tulema oma ideid arendama ja uusi ärisid püsti panema – otse globaaltalentide epitsentrisse,» teatas Johnson.

Ettevõtjad kurdavad sageli, et neil ei ole võimalik väljastpoolt Euroopa Liitu eksperte värvata, kuna vastrajatud firmadele käiksid välistöötajatega seonduvad väljaminekud ja juriidilised väljakutsed üle jõu.

Abilinnapea Kit Malthouse’i sõnul on 100 «Londoni viisat» aastas küll üsna tagasihoidlik algus, kuid linnavalitsus «loodab [programmi] laienemisele tulevikus».

Malthouse’i hinnangul on andekad isikud just IT ja disaini vallas võtmelise tähtsusega: «Siin pole muud, kui leia aga üks Steve Jobs ja ongi Apple pihus.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles