Riik loovutab kinnisvarafirmale sadu maatükke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi Kinnisvara AS saab siseministeeriumilt endale paljud endised kordonihooned.
Riigi Kinnisvara AS saab siseministeeriumilt endale paljud endised kordonihooned. Foto: Peeter Langovits

Riigi Kinnisvara (RKAS) saab peagi endale sadu ühikuid kinnisvara kõikjal riigis ja müüb need seejärel maha. Saadud raha võimaldab ettevõttel omakorda riigieelarvesse dividende maksta, et eurot lähemale tuua.



26. märtsi kabinetiistungil otsustas valitsus korraldada riigi kinnisvara inventuuri, et leida riigile mittevajalik kinnisvara, mille võiks maha müüa. Kinnisvara müügi ettevalmistajaks ja läbiviijaks valiti RKAS koostöös ministeeriumidega.



Rahandusministeerium saatis oktoobri alguses ministeeriumidele laiali kirjad maadest ja majadest, mis tuleb RKASile üle anda. Inventuur pole aga veel lõppenud, mistõttu ei soovinud rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Annika Vilu oletada, palju RKAS maa müügist raha võiks teenida.



RKAS müüb maad ja majad suure tõenäosusega maha, kui ostja leiab. Saadav tulu on ettevõtte kasum, millest RKAS saab riigieelarvesse dividende maksta. Kuna RKAS on riigisektori osa, siis mõjutab müügist saadud raha Vilu sõnul valitsussektori eelarvet positiivselt.



Euro kasutusele võtmiseks peab Eesti hoidma oma valitsussektori eelarvedefitsiidi alla kolme protsendi SKTst. Kuna defitsiit tuleb hoida alla kolme protsendi ka pärast euro kasutuselevõttu, on riigile kasulikum saada ühekordseid tulusid dividendidena, sest omanikutulu ei paista niivõrd ühekordse tuluna kui lihtsalt maalapi müügitulu eelarvesse kirjutamine.



Samalaadse skeemiga kavatseb riik raha välja võtta ka Eesti Energiast ja Tallinna Sadamast, andes või laenates neile raha ja võttes selle seejärel dividendidena välja.



RKASile minevad maad ja majad on aga seinast seina. Rõõmustada tasub mereäärse kinnisvara austajatel, sest siseministeeriumist läheb RKASile suur hulk mereäärseid endisi kordoneid, kuhu vana vundamendi olemasolu korral võib endale ka merevaatega maja ehitada.



Ent seal on veel nii lautasid, sööklaid, kasarmuid, pumbahooneid, apteeke, hobusetalle kui ka Tallinna kesklinna krunte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles