Sony Xperia Z1 - pretendent parima Androidi nutitelefoni tiitlile

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sony esitles üleeile Berliinis IFA tehnoloogiamessile eelnenud spetsiaalsel pressiüritusel oma uut kaameratelefoni Z1. Kohapeal telefoniga tutvudes tundub tegu olevat hetkel ühe tugevaima kandidaadiga parima Androidi telefoni tiitlile.

Sony tutvustas oma eelmist, Xperia Z lipulaeva aasta alguses Las Vegases CES tehnoloogiamessil ning tegu on siiani HTC One´i ja Samsung Galaxy S4 kõrval ühe parima Androidi operatsioonisüsteemile loodud nutitelefoniga. Nüüd aga näitas Jaapani elektroonika- ja meediakontsern, et head asja saab veelgi paremaks teha ning tõi välja Z-i järeltulija Z1.

Nagu eelkäijal, on ka Xperia Z1-l 5-tolline ekraan, samas tundus telefon vanast mudelist esmapilgul visuaalselt suurem. Hiljem mõõte võrreldes sain teada, et esmamulje ei petnudki ning telefon on veidi paksem. Käes püsib telefon sellegipoolest väga hästi, ilmselt aitab sellele kaasa ka alumiiniumääristus, mis telefoni ka visuaalselt Zist eristab. Nagu uutele Sony Xperia seadmetele tavaks saanud, toimib ka Z1 kuni pooleteise meetri sügavuses vees pool tunnikest ilma suuremate probleemideta. Uuendusena on ka 3,5 mm kõrvaklapipesa tehtud veekindlaks, Xperia Z-l oli selle tarbeks olemas eraldi kate.

Ekraani puhul suuri muutusi ei ole toimunud - 1080 x 1920 pikslise lahutusvõimega Full HD-d saavad nautida ka Xperia Zi omanikud. Z1 protsessoriks on 2,2 GHz taktsagedusega neljatuumaline Qualcomm Snapdragon 800, mille jõudu oli telefoniga mõned minutid tutvust tehes ka tunda, ühtegi olulist viivitushetke ma erinevate rakenduste toimimises tuvastada ei suutnud.

Võrdluseks- Samsung Galaxy S4 protsessori taktsageduseks on olenevalt mudelist kas 1,6 GHz (neljatuumalist protsessorit kasutav 4G-toega versioon) või 2,3 GHz (kaheksatuumaline LTE-Advanced versioon), HTC One-il on neljatuumalise protsessori taktsageduseks 1,7 GHz.

Kõige olulisem uuendus telefoni puhul on kindlasti kaamera. Kuigi Sony väidab, et 20,7 MP ja 1/2.3-tolline sensor teevad Z1-st maailma parima kaameratelefoni, on vähemalt Nokial ja HTC-l ilmselt vastuväiteid. Kindlasti on varsti rahvusvaheliselt tehnoloogiameedialt uute seadmete müügile jõudmise puhul oodata mõnda suuremat kaameratelefonide testi, omalt poolt võin tagasihoidlikult öelda, et stendi juures tehtud pildid olid igal juhul teravad ning üsna tõetruude värvidega.

Sony Xperia Z1

Protsessor: Neljatuumaline 2.2 GHz Qualcomm Snapdragon 800

Ekraan: 1080 x 1920 pikslise lahutusvõimega 5-tolline TFT. (Pikslitihedus umbes 441 pikslit tolli kohta)

Muutmälu: 2GB

Salvestusmaht: 16 GB

Ühendusvõimalused: microUSB, 4G, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, NFC

Kaamera: 20,7 MP

Mõõdud: 144 x 74 x 8.5 mm

Kaal: 170 grammi

Aku: 3000 mAh

Hind: avalikustamisel

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles