Reuters: otsus Kreeka kolmanda abipaketi kohta tuleb novembris

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: SCANPIX

Eurotsoon otsustab ilmselt novembris, kas Kreeka saab juba kolmanda abipaketi pärast seda, kui rahvusvahelised inspektorid on lõpetanud hindamise, kas riik on suutnud läbi viia valulisi reforme, ütles kõrge ametnik Reutersile.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Kreeka hinnangul vajab Ateena järgmisel ja ülejärgmisel aastal veel 10 -11 miljardit eurot lisaraha (lisaks kahele eelmisele abipaketile). Lisaraha vajaduse põhjuseks on asjaolu, et eurotsooni keskpangad keelduvad edasi lükkamast Kreeka valitsuse makseid võlakirjade tagasiostmiseks, mida eurotsooni rahandusministreid ühendav Eurogrupp siis, kui praegusi abipakette välja töötas, eeldas.

Kreeka ei vaja lisaraha enne 2014. aasta teist poolt, aga otsus tuleb vastu võtta hiljemalt novembris, sest IMF saab osaleda sellest ainult siis, kui abipakett on täielikult rahastatud 12 kuud varem.

«On selge, et vaatamata edusammudele, ei suuda Kreeka oma probleemidest täielikult jagu saada enne 2014. aastat,» ütles neljapäeval Europarlamendis Eurogrupi juht, Hollandi rahandusminister Jeroen Dijsselbloem. «Realistlik on eeldada, et vajatakse lisatoetus. Selles kontekstis on Eurogrupp näidanud kindlat soovi Kreekale adekvaatse toetuse andmist nii olemasolevate programmide näol kui ka lisaks sellele niikaua, kui riigil saab olema juurdepääs turgudele,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles