Nutikellad IFA messil: Samsung jätab Sony varju

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Berliinis ametlikult täna alguse saanud tarbetehnoloogiamessil IFA näitab Samsung oma nutikella Galaxy Gear, mis jätab Jaapani konkurendi Sony Smartwatch 2 kindlalt varju.

Nagu Sony Smartwatch 2, on ka Samsungi Galaxy Gear mõeldud pigem põhilise nutiseadme abiliseks, mitte täiesti iseseisvaks seadmeks. See tähendab, et ehk nende kellade abil on võimalik kontrollida mõningaid oma põhiseadme rakendusi ning uudistevool ja sotsiaalmeedial silma peal hoida. Samas, mõlemat kiirelt katsetanuna tuleb tõdeda, et Lõuna-Korea firma seade on praktikas oma lisavõimaluste tõttu palju iseseisvam ning ka innovatiivsem.

Gearil on olemas sammulugeja, güromeeter, mikrofon ja kõlarid. Külje peale on paigutatud 1,9 MP kaamera, mille pildikvaliteet arusaadavatel põhjustel annab küll soovida, kuid samas avab see võimaluse igal vajalikul hetkel foto ruttu ära teha. Omaette küsimus on jällegi privaatsuse teema – kui telefoniga või ka näiteks Google Glassiga pilte tehes või filmides on seadmed teistele inimestele tavaliselt ikka selgelt näha, siis käekella saab alati särgivarruka alla varjata, liiatigi on inimesed harjunud, et kella näol on tegu ikkagi ajanäitajaga, mistõttu ei osata pildistamist või filmimist algul ehk oodatagi.

Samsungi randmeseade ise tundub esmasel katsetamisel väljanägemiselt üsna kobakas, samas on Sony nutikell pea kolmandiku võrra veel raskem. Ekraan on selge, puuteekraan reageerib kiirelt. Vähemalt messil samuti esitletud kolmanda põlvkonna Note´iga sünkroniseerib ja suhtleb Gear kärmelt, varsti peaks lisaks Note 3-le ja äsja samuti esitletud Note 10.1-le sellega vabalt suhtlema kõik uuemad Galaxy seadmed.

Erinevalt Smartwatchist on Gearil sisseehitatud ka mikrofon, mistõttu on võimalik seadet lisaks puutele ka häälega juhtida. Paratamatult tuletab käekellaga helistamine meelde 1980ndate menuseriaali Knight Rider, samas on see ilmselt lähitulevikus saamas täiesti tavaliseks nähtuseks. Üks huvitav lisa on Samsungi seadmel Find My Device rakendus, mille abil saab üles leida oma kaotsi läinud põhiseadet seda piiksuma või vibreerima pannes.

Lisaks suhteliselt kõrgele hinnale torkab Geari puhul silma veel üks kehv omadus – sarnaselt tavalisele nutitelefonile ei pea seadme aku ilma laadimiseta vastu üle ühe korraliku tööpäeva. See aga tähendab, et igapäevaselt laadimist vajavate seadmete arv üha kasvab. Sony Smartwatchi aku peaks ettevõtte hinnangul (sama kinnitas mulle messil ka nende esindaja) vastu pidama kolm päeva, samas saab kasutaja kaks lisapäeva aga vähema hulga lisavõimaluste arvelt.

Sony nutikella teeb eriliseks NFC tugi ning kõikidele viimase aja Xperia seadmetele iseloomulik veekindlus. Samas -  nagu Sony esindaja mulle kinnitas - merre ujuma või kodus duši alla sellega minna siiski ei tasu.  Kuigi ka Smartwatch 2 abil on võimalik kontrollida põhiseadme, see tähendab siis telefoni või tahvelarvuti rakendusi -  vahetada muusikapalasid, olla kursis sotsiaalvõrgustike uudisvoogudega jne, ei ole seadmel siiski midagi väga innovatiivset, millega üha kasvaval turul silma jääda. Kuna lähiajal on oma nutikellaga turule tulemas mitmed tehnoloogiahiiglased eesotsas Apple´i ja Google´iga, ei usu, et Smartwatch 2 saadaks oma eelkäijast väga palju kuulsusrikkam saatus.

Galaxy Gear:
Protsessor: 800 MHz
Ekraan: 1,63-tolline 320x320 pikslise lahutusvõimega Super AMOLED
Mõõdud: 36.8 x 56.6 x 11.1 mm, 73.8g
Laadimine: USB 3.0
Ühenduvus: Bluetooth 4.0 LE, ühendub uuemate Samsung Galaxy
seadmetega.
Galaxy Gear jõuab 149 riigis müügile 25. septembril, hinnaks on nimetatud 299 dollarit.

Sony Smartwatch 2:
Ekraan: 1,6-tolline 220x176 pikslise lahutusvõimega
Mõõdud: 42 x 9 x 41 mm
Kaal: 122.5 grammi
Laadimine: Micro-USB
Ühenduvus: NFC ja Bluetooth 3.0, ühendub suurema osa uuemate Androidi nutiseadmetega.
Maksma hakkab seade 199 eurot, müügilejõudmise täpne aeg ei ole veel avalikustatud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles