Hiina tõuseb juhtivaks naftaimportijaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina tõuseb juhtivaks naftaimportijaks.
Hiina tõuseb juhtivaks naftaimportijaks. Foto: AFP / Scanpix

USA energiainfo ameti (EIA) prognooside kohaselt jõuab maailma naftaturg oktoobris tähtsa verstapostini: Hiina möödub Ameerikast ja saab planeedi suurimaks nafta netoimportijaks.

Tähtsündmuse tingivad kaks faktorit: Hiina naftaimpordi pidev kasv ja USAsse veetava välismaise nafta koguse järsk vähenemine.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) andmetel langeb USA naftaimport Lähis-Idast 2035 aastaks pelga 100 000 barreli peale päevas – praeguse 1,9 miljoni barreli tasemelt.

Hiina import Lähis-Idast peaks aga sama ajaga kasvama tänaselt 2,9 miljonilt barrelilt päevas 6,7 miljoni peale.

Kuna Hiina «kildarevolutsioon» on kaugema tuleviku muusika, sõltub hiidriik välismaisest naftast veel kaua.

Alles paar aastat tagasi muretseti Hiina tempokalt kasvavatest energiavajadustest rääkides, kas varusid ikka jätkub nii neile ja Ühendriikidele – kartes isegi konflikti.

USA välisministeeriumi rahvusvaheliste energiaasjade spetsialisti Carlos Pascuali sõnutsi on aga USA huvides, et Hiina oma vajadused rahuldatud saaks – välistamaks naftahindade kontrollimatut tõusu.

«Hiina võime oma nõudlust rahuldada kujuneb üheks peamistest naftahinda määravatest faktoritest,» ütles Pascual.

Erica Downs Washingtoni Brookingsi instituudist väidab, et Hiina energianõudlusest võib isegi kasu olla.

Tema arvates võib Hiinal siis tekkida tahtmine globaalsete naftavoogude turvamisel kaasa lüüa. Mure energiajulgeoleku pärast «võib panna Pekingi mängima suuremat rolli Pärsia lahe piirkonnas, hoidmaks ära Hormuzi väina sulgemist Iraani poolt,» usub Erica Downs.

Välissuhete Nõukogu eksperdi Michael Levi sõnutsi ei pruugi USA ja teised siiski rõõmustada, nähes Pärsia lahes Hiina lennukikandjaid.

«Praktikas ei pruugi USA poliitikutele siiski meeldida Hiina patrullide väljavaade Aasia ja Lähis-Ida vahelistel laevateedel,» märkis Levi. «Ja Jaapanile kohe kindlasti mitte.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles