Ministeerium: toiduainete hooajaline odavnemine pidurdas inflatsiooni

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduainete odavnemine pidurdas inflatsiooni.
Toiduainete odavnemine pidurdas inflatsiooni. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Rahandusministeeriumi hinnangul soodustas Eestis inflatsiooni pidurdumist toiduainete hooajaline odavnemine, mis oli augustis mõnevõrra suurem kui aasta alguses.

Puu- ja köögivili on viimase aasta jooksul märgatavalt kallinenud, samas oodatav saagikuse paranemine peaks soodustama aiasaaduste hindade stabiliseerumist, teatas ministeerium.

Lisaks mõjutas hindu eluasemekulutuste suurenemine kaugkütte kallinemise tõttu, sideteenuste jätkuv odavnemine ning riiete ja jalatsite allahindluse lõppemine.

Sideteenuste hinnad on tugeva konkurentsi tõttu aastaga langenud 12 protsenti.

Septembris jätkub ministeeriumi hinnangul inflatsiooni alanemine haridusteenuste odavnemise ning naftahindadest sõltuvate kütuse ja soojuse hinnatõusu mõju vähenemise tõttu.

Rahandusministeerium prognoosib aasta kokkuvõttes 3,2-protsendilist hinnatõusu ning 2014. aastal 2,7 protsenti. Järgmisel aastal soodustab inflatsiooni pidurdumist elektrituru avanemise mõju väljalangemine.

Augustis tarbijahinnaindeks võrreldes eelmise kuuga ei muutunud ning aastases võrdluses alanes hinnatõus juuli 3,4 protsendilt augustis 2,9 protsendini. Viimati oli inflatsioon nii madal kolm aastat tagasi kui Eesti oli majanduslangusest taastumas.

Euroalal alanes augustis inflatsioon energiahindade languse tõttu esialgsel hinnangul 1,3 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles