Potisepp: ma ei usu, et naiste ja meeste palgavahe nii suur on

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Potisepp.
Sirje Potisepp. Foto: Peeter Langovits

Toiduliidu tegevjuht Sirje Potisepp, kes on töötanud mitmel juhtival ametikohal, ütles, et ei usu maailma majandusfoorumi väljatoodud 40 protsendi suurust meeste ja naiste palgavahet Eestis.

«Oma kogemuse põhjal võin öelda, et mehed teenivad mõnel pool tõesti naistest enam, aga see vahe ei ole suurem kui 10-15 protsenti,» lausus Potisepp.

Tema sõnul oleneb ettevõtte palgapoliitika paljuski juhi suhtumisest. «Levinud on suhtumine meestesse kui pere toitjatesse, kes peavadki rohkem teenima,» nentis ta.

Potisepa sõnul peaks palga kinnitamine toimuma võrdsetel ja õiglastel alustel ja see ei tohiks inimese soost sõltuda. Palk peaks sõltuma töötaja vastutusest sel ametikohal, tema kompetentsist ja oskustest.

«Paraku näitab minu kogemus, et naised küsivadki vähem palka, alaväärtustades niiviisi iseennast. Loomulikult on see vale. Tööjõuturul on inimene kaup, mille eest eest tuleb õiget hinda küsida,» selgitas Potisepp olukorda.

Pole mingit alust arvata, et juht paneb kõrgema palga kui inimene ise küsis, sest tema peab kulusid kokku hoidma.

Palga kõrval on olulised ka muud tingimused, näiteks ametiauto kasutamine, kütuse ja mobiiliarvete tasumine. Kui inimene ei tunne ennast alatasustatuna, on ta ka paremini tööle motiveeritud.

Mis puudutab tippjuhte ja spetsialiste, siis on naiste ja meeste palgaerinevus Potisepa sõnul aastatega vähenenud. Rohkem võib see tema hinnangul puudutada liinitöö tegijaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles