KPMG uuring: riigid tõstavad kaudseid makse

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joel Zernask.
Joel Zernask. Foto: KPMG

KPMG Internationali ettevõte tulumaksu rahvusvaheline uuring näitab, et valitsused püüavad suurendada riigieelarvete laekumisi kaudsete maksude tõstmisega ning laiendada ettevõtete tulumaksu baasi.


Uuringus märgitakse, et Euroopas on ettevõtete tulumaksumäärade pikaajaline langus peatunud. See suunamuutus on tõenäoliselt ajutine, kuna parema konkurentsivõime huvides tuleb riikidel peagi jälle makse langetama hakata. Siiski on lähiaastate võimalike maksukärbete reaalne mõju tagasihoidlik, kuna samal ajal piiratakse ettevõtlust soosivaid maksumeetmeid ning tõhustatakse maksukogumist.

Euroopas jäi keskmine ettevõtete tulumaksumäär esimest korda viimase 13 aasta jooksul muutumatuks ehk 23,2 protsendile. Enamikke riike vaevavate eelarvepuudujääkide katteks on kaudsete maksude (käibemaksu ning toodete ning teenuste maksu) keskmine määr tõusnud Euroopas 19,5 protsendilt 19,8-le.

Balti riigid osalised käibemaksumäära tõusus
Uuringus märgitakse, et ülemaailmselt on keskmine käibemaksumäär tõusnud 0,03 protsendipunkti võrra 15,25-le ning see imepisike muutus on tingitud käibemaksumäärade tõusust Eestis, Lätis, Leedus, Ungaris, Iirimaal, Iisraelis ja Venezuelas. Lähinaabritest kaalub käibemaksu tõstmist ka Soome.

«Kaudsed maksud on üldiselt olnud väga stabiilsed. Kuni selle aastani on ettevõtete kasumimaksud igal aastal langenud, samas kui kaudsed maksud on jäänud üldiselt muutumatuks. Seetõttu on viimasel viiel-kuuel aastal kaudsete maksude osakaal riigieelarvetes üha suurenenud,» ütles KPMG Baltics ASi maksu- ja õigusnõustamisvaldkonna juht Joel Zernask.

Mitmed riigid on kasutanud madalat ettevõtte tulumaksu ühe vahendina investeeringute ligimeelitamiseks. Eelarvete tasakaalustamiseks kaudsete maksude tõstmine ja sage regulatsioonide muutmine on nende maksude majandamise tõstnud ettevõtjate jaoks ülemaailmselt kõige olulisemaks maksuprobleemiks.

«Tegu on selge märgiga suuremast pikemaajalisest muutusest valitsuste finantseerimisel. Ettevõtetele tähendab see, et kaudsete maksude haldamine muutub üha olulisemaks,» lisas Zernask.

KPMG Internationali uuringut Corporate and Indirect Tax Rates Survey on viidud läbi alates 1993. aastast ning see katab 116 riiki, kaasa arvatud 30 OECD ning 27 Euroopa Liidu liikmesriiki. Tänavune uuring võrdleb ettevõtete tulumaksumäärasid seisuga 1. jaanuar 2009 varasemate aastate näitajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles