Soome juhib üleilmset jõukusindeksit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp.
Soome lipp. Foto: Internet

Soome on maailma kõige jõukam riik, ning seda mitte üksnes rahaasjade poolest, vaid ka oma demokraatia ja valitsemise kvaliteedi poolest, näitab Londonis baseeruva uuringufirma Legatum koostatud värske jõukusindeks.

Möödunud aastaselt kolmandalt kohalt esimeseks tõusnud Soomele järgnesid Šveits ning Skandinaaviamaad Rootsi, Taani ja Norra. Viimasel kohal on Zimbabwe, kellele eelnevad Sudaan ja Jeemen.

Üheksandale kohale jäid Ameerika Ühendriigid, kes edestasid Suurbritanniat, Saksamaad ja Prantsusmaad, kes kõik paigutusid esimese 20 hulka. Neli viiendikku 20 parima hulka mahtunud riiki on Põhja-Ameerikast ja Euroopast.

Legatumi sõnul üritavad nad lisaks pelgale materiaalsele jõukusele julgustada ka tervise, vabaduse, julgeoleku ja poliitilise valitsemise arvestamist heaolufaktoritena.

Uuringule eelnes septembrikuine Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy loodud komisjoni avaldus, mille kohaselt ei ole riigi sisemajanduse kogutoodang piisavaks heaolu mõõtmise kriteeriumiks.

«Sarkozy komisjon aitas arutelu käima lükata,» ütles Legatumi vanemasepresident dr William Inboden. «Me vajame laiemaid mõõdikuid hindamaks, mis toimib ja mis mitte.»

Jõukuse indeks leidis, et heaolu kasv Indias ja Brasiilias erines nende BRICi-kaaslastest Hiinast ja Venemaast, kuna viimased jäävad maha valitsemist ja poliitilist vabadust puudutavate küsimuste osas.

«Meie arvates võib Venemaal ja Hiinas täheldada teatud ohumärke, samal ajal kui Brasilia ja India näitajad on positiivsemat laadi,» ütles dr Inboden.
«Lahknevus on väga reaalne. Õigusriik, läbipaistvus ja aruandlus on kasvu alalhoiuks olulised.»

Uuringu tulemused kinnitavad ütlust, et «raha ei tee õnnelikuks». Maailma kõige vaesemates maades mõjutab raha inimeste rahulolu palju enam, kui rikkamates riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles