ABB sai suure hüdroelektrijaama tellimuse Šveitsist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ABB uue tehase ehitus Jüris.
ABB uue tehase ehitus Jüris. Foto: Küllike Rooväli

Energeetika- ja automaatikatehnoloogia kontsern ABB sai Šveitsi ettevõttelt Kraftwerke Linth-Limmern (KLL) 120 miljoni dollari suuruse tellimuse, mis on seotud uue hüdroelektrijaama rajamisega Ida-Šveitsis.


Linth-Limmerni suure võimsusega pumplaga hüdroelektrijaam on rajatud maa-alusesse koopasse Linthali orus. Jaam pumpab vett alumisest veehoidlast 600 meetrit kõrgemal asuvasse ülemisse hoidlasse. Kõrgema nõudlusega tipptundidel lastakse vesi ülemises veehoidlas lahti, et sellest elektrit toota.

Uus projekt aitab rahuldada elektrienergia nõudlust üle kogu Šveitsi. Esimesed neli generaatorit on plaanis tööle rakendada 2015. aastal.

ABB tarnib projekti raames erinevad elektriseadmed, kaasa arvatud trafod ja keskpingejaotusseadmed ning automaatikasüsteemid. Lisaks tarnib ja paigaldab ABB 380-kilovoldise gaasiisolatsiooniga alajaama, mis aitab edastada elektrit jaamast võrku.

«ABB-l on olemas tehnoloogiad ja kogemused, et projekt edukalt ellu viia,» ütles ABB elektrisüsteemide divisjoni juht Peter Leupp. «Loodame KLLiga edaspidigi selles piirkonnas koostööd teha, et tõsta elektrivõrgu töökindlust.»

Pumplaga hüdroelektrijaamad on elektrienergia suuremahulise salvestamise puhul kõige tõhusamad nii rahaliselt kui keskkonnamõjude osas. Võimalus kasutada kogutud veevarusid suurema nõudlusega perioodidel aitab kindlustada elektriga varustamist.

Kraftwerke Linth-Limmern (KLL) toodab 460 miljonit kilovatt-tundi elektrit aastas. Ettevõttele kuulub mitu hüdroenergiajaamade kompleksi ning uus jaam tõstab elektrienergia tootmise mahtu ligi neli korda ehk umbes 1460 megavatini.

ABB klientideks on infrastruktuuri- ja tööstusettevõtted üle maailma. Ettevõttes välja töötatud tehnoloogiad aitavad klientidel vähendada tootmisega seotud keskkonnamõjusid. Kontsern annab tööd ligi 120 000-le inimesele sajas riigis. Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles