Harku ilmajaam saab poole kõrgema radari

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harku vana ilmaradar.
Harku vana ilmaradar. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Nordecon Betoon paigaldab täna Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) tellimusel Harkus uue üle 14 meetri pikkuse radariantenni ja selle ligi 7-meetrise läbimõõduga kaitsekupli.

Uus radaritorn võimaldab parandada ilmajaama lühiajaliste prognooside ja hoiatuste kvaliteeti ning lennunduse meteoroloogilist teenindust, teatas ettevõte.

Nordecon Betooni turundus- ja müügijuhi Urmas Valeika sõnul läheb EMHI radaritorni ehitus ilmselt korda vaieldamatult suurematele inimhulkadele kui ükski teine nende poolt rajatud objekt.

«Me kõik jälgime ilmaennustust, see mõjutab otseselt tehtavaid plaane ja tegevusi ning on mõnikord lausa elutähtsaks informatsiooniks,» tõdes ta.

Praegune radar oli maapinnast 7 meetri kõrgusel, mis jäi naaberkinnistutel asuvaid hooneid arvestades liiga madalaks ning seetõttu oli häiritud ka radari töö.

Uue radaritorni metallkonstruktsiooni kõrguseks on 14 meetrit ning antenni kaitsekupli läbimõõduks 6,7 meetrit.

Radari ehituslepingu maksumus on 2,46 miljonit krooni, projekti finantseerimist toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Ehitustööde lõpptähtaeg on 31. oktoober 2009.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles