Eestlasi kutsutakse osalema jäätmete vähendamises

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Viru jäätmekeskusele anti roheline tee.
Lääne-Viru jäätmekeskusele anti roheline tee. Foto: Margus Ansu / Postimees

Keskkonnaministeerium kutsub Eesti asutusi, ettevõtteid ja inimesi osalema üleeuroopalisel jäätmetekke vähendamise nädalal, mis toimub 21.-29. novembrini mitmes Euroopa riigis.


«Nädala idee on ühendada nii era- kui ka avalik-õiguslike organisatsioonide jõud, et ühiselt kutsuda kõiki üles jäätmeteket vähendama,» ütles keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna peaspetsialist Ulvi-Karmen Möller. «Jäätmeteket vähendades säästame korraga keskkonda ja oma rahakotti.»

Näiteks võiksid tootjad Mölleri sõnul jõuda nii kaugele, et asendavad paberkandjal dokumendihalduse digitaalsega ja arvestavad iga üksiktoote puhul säästlikku tehnoloogiat, ratsionaalset logistikat, materjalide päritolu, mõistlikku pakendamist jpm.

«Inimesed peaksid mõtlema, miks, mida ja kui palju on tegelikult vaja osta. Pole mõtet osta rohkem, kui tarbid.
Seejuures võiks näiteks pudeliveele eelistada kraanivett, uute toodete ostmise asemel neid rentida, laenata või lasta katkine toode ära parandada. Kui aga tõesti on vaja muretseda uusi asju, võiks eelistada kvaliteetseid ja kauakestvaid ning jälgida, et need oleksid võimalikult loodussõbralikud,» õpetas Möller.

Igaüks meist võiks kohe alustada sellest, et hakkame vältima ülemääraseid pakendeid. Näiteks ostame kauasäilivaid tooteid (kuivained, pesuvahendid jms) suurpakendis, pakime kõik kaalutud puu- ja juurviljad ühte kilekotti, võtame poodi kaasa oma kile-, riide- või paberkoti jms. Mölleri sõnul ei sõltu prügitekke vähendamine inimeste majanduslikest võimalustest.

Keskkonnaministeerium ootab jäätmetekke vähendamise nädalal kaasa lööma avaliku sektori asutusi ja organisatsioone, MTÜ-sid, eraettevõtteid ja kõiki teisi. Kampaaniaprojekti saab registreerida 2. novembrini registreerimislehel (www.envir.ee/jaatmenadal. Ministeerium edastab loetelu sobilikuks tunnistatud ettevõtmistest projekti peaorganisaatorile. Nii kujuneb üleeuroopaline
ülevaade kõigist sel nädalal toimuvatest kampaaniatest, mis omakorda kandideerivad ka parima aktsiooni tiitlile.

Alates 2000. aastast on kogu Euroopas jäätmeteke aasta-aastalt suurenenud. Seda on tinginud majanduskasv, kaubanduse edenemine ja tarbimise hoogustumine. Eestis ületas jäätmekogus 2006. aastal 20 miljoni tonni piiri. Üks meie elanik toodab aastas keskmiselt 400 kilo olmeprügi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles