SEB üheksa kuu kahjum ulatub 1,2 miljardini

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB kahjum ulatub üle miljardi krooni.
SEB kahjum ulatub üle miljardi krooni. Foto: Toomas Huik.

SEB kahjum Eestis oli selle aasta kolmandas kvartalis 589 miljonit krooni, üheksa kuu kokkuvõttes ulatub kahjuminumber aga 1,2 miljardi kroonini.


SEB Eesti kasum enne laenukahjumeid oli kolmandas kvartalis 264 miljonit krooni. Tegevustulu teeniti samal ajal 525 miljonit Eesti krooni, mis on võrreldes eelmise aasta sama ajaga vähenenud küll 20 protsenti, kuid suurenenud 8 protsenti võrreldes selle aasta teise kvartaliga.



SEB tegevuskulud olid kolmandas kvartalis 260 miljonit Eesti krooni, vähenedes aastataguse ajaga 7 protsenti.



Selle aasta üheksa kuuga on laenukahjumi eraldis kasvanud 1,5 miljardi krooni võrra, millest 845 miljonit lisandus kolmandas kvartalis.



Laenumaht vähenes võrreldes 2008. aasta kolmanda kvartaliga 8 protsenti, hoiuste maht 6 protsenti.



SEB Eesti juh Ahti Asmanni sõnul jätkus 2008. aastal alanud majanduslangus ka kolmandas kvartalis, kuid suurem kukkumine on siiski möödas ning toimumas mõningane stabiliseerumine.



«Positiivsust lisab mitmete majandusnäitajate paranemine - tõusnud on eraisikute ja ettevõtete kindlustunne, kinnisvarahinnad näitavad stabiliseerumise märke ning kinnisvaratehingute arv on kasvanud teist kvartalit järjest.»



Tema sõnul annab majandusaktiivsuse taastumisest märku ka tõsiasi, et kolmandas kvartalis kasvasid SEB Eesti kõigi üksuste tulud ning kogutulu oli 8 protsenti suurem kui teises kvartalis. Kolmandas kvartalis vähenes esmakordselt ka viivislaenude hulk.



«Vaatamata stabiliseerumisele on olukord majanduses tõsine, seetõttu jätkasime konservatiivset provisjoneerimist ka kolmandas kvartalis,» lisas Asmann.



Kolmanda kvartali majandustulemust mõjutas oluliselt seni grupi tasemel tehtud ühisallahindluse toomine SEB Eesti bilanssi, mis suurendas laenukahjumite eraldisi 550 miljoni krooni võrra.



Koos sellega ulatusid kolmanda kvartali eraldised laenukahjumite katteks 855 miljoni kroonini. Kokku moodustas laenukahjumite eraldis kolmanda kvartali lõpu seisuga 2,6 miljardit krooni.



SEB teatel on panga kapitalipuhvrid püsinud tugevad - seadusega nõutud 10-protsendilist kapitaliadekvaatsuse määra ületab SEB pea kahekordselt.



2009. aasta kolmanda kvartali lõpus oli SEB Eesti kapitalibaas 10,4 miljardit krooni, mis on seadusega nõutust 5,2 miljardit krooni suurem.



SEB Grupi üheksa kuu tegevuskasum enne laenukahjumite eraldisi oli ligi 12,1 miljonit Rootsi krooni, mis on 21 protsenti rohkem võrreldes sama perioodiga 2008. aastal.



Tegevuskasum oli 2, 8 miljardit ja puhaskasum 894 Rootsi krooni.


Grupi tegevustulud kasvasid 21 protsenti, puhas intressitulu kasvas 20 protsendi ja puhas teenustasu kahanes 8 protsendi võrra.



Laenukahjumite eraldiste maht ulatus 9,3 miljardi Rootsi kroonini ning laenukahjumid moodustasid portfellist 0,91 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles