Padar: vajame uudseid keskkonnasäästlikke lahendusi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi liige Ivari Padar.
Europarlamendi liige Ivari Padar. Foto: SDE

Täna Euroopa Parlamendi täiskogu istungil toimunud kliimateemalisel debatil juhtis sotsiaaldemokraat Ivari Padar saadikute tähelepanu keskkonnasäästliku energiasektori investeeringute olulisusele.


«Euroopa Liidu ja liikmesriikide tasandil vajame kahtlemata ulatuslikku energiasäästuprogrammi. Ambitsioonikam lähenemine taastuvenergiale on võimalik kõikides uutes liikmesriikides, sest kliimapaketiga võetud kohustused ei arvesta meie tegelikku taastuvenergia potentsiaali,» ütles Euroopa Parlamendi energiakomisjoni kuuluv Padar.

Samas ei tuleks tema sõnul piirduda ainult energiasektori investeeringutega. Peame ümber korraldama kogu oma senise raiskava majandusmudeli. Kriitilise pilguga tuleb üle vaadata transpordi- ja logistikakorraldus, võtta kasutusele säästlikud ehitusmaterjalid ja tehnoloogiad.

Vähendada tuleb tööstuste materjalikulu ja kemikaalide kasutamist, tõsisemat ümberkorraldust vajavad ka pakendamisviisid jaekaubanduses. «Need ambitsioonikad meetmed aitaksid kahtlemata kaasa majanduskriisi leevendamisele ning looksid uusi töökohti,» nentis Padar.

Eesti peaks tema sõnul lähitulevikus pöörama enam tähelepanu mahepõllumajanduse arendamisele ja väärtustama rohkem oma regioonis kasvatatut ja toodetut. «Kõik märgid näitavad, et tuleviku mõttes on tegemist väga olulise kasvusektoriga ning Eesti potentsiaali tuleks siin kindlasti rohkem ära kasutada.»

Tänane europarlamendi debatt toimus ettevalmistusena detsembris Kopenhaagenis toimuvaks ÜRO kliimakonverentsiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles