Metsa- ja paberitööstust tabas 8 miljardi dollariline kahjum

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatööstust tabasid raskused.
Metsatööstust tabasid raskused. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehkki 100 maailma suurima metsa- ja paberitootja eelmise aasta müügitulud tervikuna suurenesid 2008. aastal eelnevaga võrreldes 333 miljardilt 357 miljardi dollarini, langes tööstusharu pärast 2007. aasta 14 miljardilist kogukasumit mullu 8 miljardiga kahjumisse.

Majanduslangus räsis enim Euroopa ja Põhja-Ameerika metsa- ja paberitootjaid, nii lõpetasid aasta kahjumiga kõik 100 suurima ettevõtja edetabelis esindatud 11 Kanada ja 5 Soome firmat, teatas PricewaterhouseCoopers.

2008. aasta esimene pool möödus maailma metsa- ja paberitööstuse jaoks tõusulainel, ent teisel poolaastal langenud nõudlus ja tootmismahud viisid tööstusharu kahjumisse.

PricewaterhouseCoopersi globaalne metsa-, paberi- ja pakenditööstuse 2008. aasta kokkuvõte toob ettevõtete halbade majandustulemuste põhjustena välja veel firmaväärtuse ja põhivarade allahindlused, ümberstruktureerimised ja tööstusharu kõrged püsikulud.

Käibeliidrid on USA ettevõtted International Paper (25 miljardit dollarit) ja Kimberly-Clark (19 miljardit), Rootsi Svenska Cellulosa (SCA) (17 miljardit) ning Soome Stora Enso (16 miljardit) ja UPM-Kymmene (14 miljardit).

Kasumit suutsid eelnimetatutest teenida aga vaid Kimberly-Clark (1,7 miljardit) ja SCA (857 miljonit), kes olid ka kaks suurema kasumiga ettevõtet esisajas, kasumlikkuselt järgmised jäid juba alla 500 miljoni dollari.

8 ettevõtte kahjum ületas 0,5 miljardi dollari piiri, nelja kahjum oli üle miljardi ning kahel (sealhulgas jaanuaris 2009 pankroti välja kuulutanud USA firma Smurfit-Stone) üle 2 miljardi dollari.

100 tööstusharu juhtiva ettevõtte aktsiate turuväärtus langes mullu 2007. aastaga võrreldes 120 miljardi dollari võrra ehk 50 protsenti (Dow Jonesi tööstusindeks langes sama ajaga 34 protsenti), seejuures Hiina ja Brasiilia firmad kaotasid oma börsil noteeritud väärtusest aastaga vastavalt 81 ja 71 protsenti.

Eesti PricewaterhouseCoopersi ärikonsultatsioonide juhi Teet Tenderi sõnul võib 2009. aastaks prognoosida majandusharu märkimisväärselt vähenevat müügikäivet, ehkki kahjumid tõenäoliselt oluliselt ei suurene, sest ettevõtted on järsult kärpinud oma kulusid ning otsivad aktiivselt uusi ärivõimalusi ning koostöövorme.

«Ei saa välistada, et puidu- ja paberitööstuse nõudluse vähenemine võib anda tõuke bioenergeetika arengule, olgu siis hakkepuidul põhinevate kombijaamade näol, nagu meilgi Eestis või puidust vedelkütuse tootmisel,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles