Räsitud pensionifonde varitseb uus skandaal

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Eelmisel nädalal Swedbanki skandaalis kõvasti räsida saanud pensionifonde ähvardab uus hoop: finantsinspektsioon on avastanud ühe suure juhtumi, kus pank on pensionifondide raha kuritarvitanud enda huvides. Rootsi ajakirjandus osutab SEB-le.



«Üks fondivalitsejaga seotud keeruline juhtum on töös,» ütles finantsinspektsiooni pressiesindaja Malle Aleksius eile. Ta lisas, et ei saa enne uurimise lõppu nimetada asutust, mille oletatavat rikkumist uuritakse, ega ka muid asjasse puutuvaid detaile.



«Meie suhtes huvide konflikti kaasust üleval ei ole, pensionärid saavad rahulikult hingata,» kinnitas SEB pressiesindaja Silver Vohu.



Ometi ütles finantsjärelevalve juht Raul Malmstein juba eelmisel nädalal intervjuus e24-le, et inspektsioon on peaaegu terve aasta uurinud üht suurt juhtumit, kus kahtlustatakse, et pankurid on investeerimisel huvide konflikti olukorras eelistanud kellegi teise, mitte osakuomanike huve.



Huvide konflikt


Pärast seda intervjuud Malmsteiniga sai avalikuks huvide konflikti probleem Swedbanki fondides. Skandaal lahenes kompromissiga – Swedbank hüvitas klientidele ühe fondi allahindlusest tekkinud kahju ja lubas oma huvide konflikti käsitlevaid eeskirju karmistada. Nüüd on aga selgunud, et juhtum, millele Malmstein oma intervjuus viitas, pole seotud Swedbankiga.



«Töövõite väga palju ei ole, kuigi esimene suurem kaasus on koos. Ülimalt mahukas töö,» rääkis Malmstein toona intervjuus. «Üritame tagantjärele tõestada tehingute puhul pangasiseste «Hiina müüride» toimimist. Milline oli panga roll laenuandjana, emissiooni korraldajana ja tagatisagendina. Kes mida tegi, kes kellega rääkis, kas arvestati oma rolliga.»



Eile ilmunud Svenska Dag­bladet ja ka Rootsi e24 viitasid allikaile, mis justkui kinnitasid, et SEB fondide osas on käimas suurem huvide konfliktiga seotud uurimine.



SEB esindaja eitas seda. Finantsinspektsioon ei kinnitanud ega lükanud ümber ega tahtnud üldse midagi öelda.



Lähtume Malmsteini sõnadest: «Me ei saa öelda, et oleme [avastanud mõne panga fondide raha suunamise sama panga korraldatud võlakirja või aktsiaemissiooni õnnestumiseks], aga menetlus on meie jaoks lõppenud. Meil on tõendamiskohustus, pelgalt arvamus ei loe, seda tuleb tõestada ümberlükkamatute faktidega.»



«Raporteerida saame siis, kui töö on tehtud, midagi lähemalt me hetkel öelda ei saa,» ütles Malmstein eelmisel nädalal.



Nii ei jäägi muud üle, kui oodata teadet, mis avalikustab viidatud uurimise tulemused. Aeg skandaali puhkemiseks on ülimalt ebasobiv, sest lähiajal tuleb inimestel otsustada, kas jätkata vabatahtlikult makseid teise pensionisambasse. Samuti saab veel kahe nädala jooksul esitada avaldusi pensionifondi vahetamiseks.



Eitavad kahtlustusi


Sampo panga pressiesindaja kinnitas, et finantsinspektsioon ei uuri huvide konflikti Danske hallatavate pensionifondide raha investeerimisel.



«Finantsinspektsioon ei ole LHV suhtes mingi uurimise osas küll ühendust võtnud ja meie fondide osas pole meile teadaolevalt  mingeid põhjusi selle tegemiseks,» ütles ka LHV pressiesindaja Andres Kask.



Ergo pressiesindaja Anu Vahtra-Hellat ütles samuti, et inspektsioon ei uuri Ergo fonde.


«ERGO-l pole selliseid kõrvaltegevusi, mis seaks pensioniklientide huvid ja ettevõtte huvid vastakuti,» märkis Ergo Fundsi juhatuse esimees Marek Zacek. «Pankades vajalikke Hiina müüre pole meil tarvis, sest me ei vii läbi aktsiaemissioone ega anna laene.»


Ka Nordea eitas eile kahtlustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles