Parts: konkursi korraldamine pole alati mõttekas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elering
Elering Foto: Elmo Riig / Sakala

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles täna riigikogus, et taunida tuleb nii sundpolitiseerimist kui inimese erakonda kuulumise liigset tähtsustamist.

Vastates sotsiaaldemokraatide arupärimisele, miks nimetas OÜ Elering nõukogu ilma konkurssi väljakuulutamata ettevõtte uueks juhatuse esimeheks Partsi erakonnakaaslase Taavi Veskimägi, ütles Parts, et talle on võõras mõtteviis, mille kohaselt omistatakse erakondlikule kuuluvusele sellist tähendust, mille tõttu erakonda kuuluvat inimest tuleks just kui käsitleda mingi erisubjektina.

Partsi hinnangul oli tarvilik, et põhivõrgu uus juht tuleb väljastpoolt Eesti Energia kontserni, sest ettevõte peab olema sõltumatu turuosalistest, sh ka Eesti Energiast. «Konkursi korraldamine äriühingu juhatuse liikmete ametisse nimetamisel ei ole seadusega seotud kohustus. Seda kasutatakse siis, kui see on otstarbekas. Antud juhul seda ei tehtud ja põhjuseks oli vaieldamatult väga hea kandidaadi nõusolek seda tööd tegema asuda,» põhjendas majandusminister.

«Antud olukord oli selles mõttes harvaesinev, et Taavi Veskimägi suundus Eleringi juhiks riigikogust, loobudes riigikogu liikme staatusest,» lisas ta.

Konkursi asemel kasutatakse ametisse määramist juhtudel, kui äriühingu nõukogu jõuab järeldusele, et on olemas piisavalt tugev kandidaat ning konkursi korraldamine lisaväärtust ei anna, lisas Parts.

«Praktika on näidanud, et tihtipeale sõltuvalt ettevõtete spetsiifikast konkursi korraldamine ei olegi mõttekas, mõttekam on tegeleda n-ö personaalotsingutega ja konkreetsete pakkumistega erinevatele kandidaatidele.»

«Tahan öelda, et demokraatlikus riigis on erakonda kuulumine normaalne ja võrdselt tuleks taunida nii sundpolitiseerimist kui ka mõtteviisi, mis justkui seab küsimuse alla ühte või teise erakonda kuuluva inimese õiguse teha poliitikavälist tööd puhtalt erakonda kuulumise või sinna varem kuulumise tõttu,» sõnas Parts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles