Tarbijahinnaindeksit tõstsid enim eluasemekulutused

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amet korrigeeris majanduskasvu numbrit allapoole.
Amet korrigeeris majanduskasvu numbrit allapoole. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijahinnaindeks tänavu augustis võrreldes juuliga ei muutunud, võrreldes eelmise aasta augustiga tõusis see aga 2,9 protsenti. Kõige enam mõjutasid muutust eluasemekulutused ja toit, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2012. aasta augustiga võrreldes 2,3 protsenti ja teenused 4,1 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta augustiga võrreldes jäänud samale tasemele ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 3,9 protsenti.

2012. aasta augustiga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluasemekulutused ja toit, millest esimene andis kogutõusust ligi poole ja teine üle kolmandiku. Eluasemekulutuste mõjust omakorda 80 protsenti andis aastataguse ajaga võrreldes 28,4 protsenti kallimana kodudesse jõudnud elekter. Toidu mõjust andsid neljandiku 5 protsenti kallimad liha ja lihatooted, viiendiku 11,6 protsenti kallim köögivili ja kuuendiku 12 protsenti kallim puuvili. Mootorikütus oli 2013. aasta augustis 4,7 protsenti odavam kui aasta varem.

Tarbijahinnaindeksi aastamuutus jäi viimati alla 3 protsendi 2010. aasta augustis, mil see oli samuti 2,9 protsenti.

Juuliga võrreldes olid augustis tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks köögivilja 16 protsendiline hinnalangus, soojusenergia 2,9 protsendiline hinnatõus, rõivaste soodusmüükide lõppemine ning lennukipiletite 15,8 protsendiline kallinemine. Sibul oli 30 protsenti kallim kui juulis ja paprika 56 protsenti odavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles