Kaitseministeerium paneb tuulikuprojektidele käe ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseministeerium on riigikaitselisi kaalutlusi põhjuseks tuues vastu uute tuuleparkide rajamisele Ida-Virumaale.
Kaitseministeerium on riigikaitselisi kaalutlusi põhjuseks tuues vastu uute tuuleparkide rajamisele Ida-Virumaale. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Energiatuulikud segavad Venemaa-suunalist radaripilti ning seetõttu tahab kaitseministeerium kolme tuulepargi rajamise Ida-Virumaale ära keelata.



Eelmisel nädalal jõudis Ida-Virumaa Sonda vallavanema Andrea Eiche lauale kiri, milles kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras teatas ühe lausega, et ei kooskõlasta Purtse tuulepargi teemaplaneeringut.



Samuti jättis ministeerium kooskõlastamata läheduses sama maakonna Lüganuse vallas asuva Varja tuulepargi ning Toila valla hiiglasliku Sirgala tuulepargi planeeringu.



Kolme tuulepargi peale kokku tähendab see paarisaja tuuliku ehitamata jäämist ja umbes kümne miljardi krooni jagu investeeringute mittetegemist tuuleparkidesse. Ent kuna maksumaksja maksab tuuleenergiale suurt toetust, võib see tähendada ka kokkuhoidu tuuleenergia toetuselt umbes miljard krooni aastas.



Häiriks radaripilti


Terras kasutas sellega mullu kehtima hakanud muudatust lennundusseaduses ja planeerimisseaduses, mis andsid kaitseministeeriumile õiguse kooskõlastada kõik Eestisse planeeritavad ja rajatavad tuulepargid.



Mittekooskõlastamine tähendab, et kaitseministeeriumi eesmärk on takistada tuuleparkide ehitamist nende planeeritud kujul, sest need takistavad õhuväe radarite tegevust.



Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimeti sõnul mõistab ministeerium taastuvenergia tähtsust nii keskkonnahoiu kui ka energiajulgeoleku saavutamiseks. «Samas tuleb tuuleparkide rajamisel arvestada ka sõjalise riigikaitse vajadustega, kuna Eestil peab olema võimalikult hea pilt sellest, mis toimub meie õhuruumis ja meie piiride taga,» lausus ta.


Häda on selles, et Ida-Virumaal olevad tuulikud jäävad Lääne-Virumaal Kellaveres oleva kaitseväe radari ja Venemaa vahele. Kui tuulikud hakkaksid radaripilti segama, siis tekiks Venemaani ulatuv joon, kustkaudu Vene sõjalennukid saaksid märkamatult Eesti õhuruumi ilmuda.



Takistatud majandustegevus


Pole aga selge, kas mittekooskõlastamine ikka tähendab tuuleparkide rajamisele keeldu, vähemalt Sonda vallavanem Eich­e küll ei kavatse nüüd protsessile pidurit tõmmata.



Kaitseministeerium on tema sõnul lihtsalt üks paljudest asjaosalistest, kelle seisukoht tuleb ära kuulata, ent mittekooskõlastamine ei tähenda protsessi peatumist.



Kuimeti sõnul on kaitseministeerium valmis aga tuuleparkide ehitamise peatamiseks vajadusel ka kohtusse minema. Samas püüab ministeerium probleemide tekkimisel leida arendajatega kompromissi näiteks tuulikute kõrguse või täpse asukoha asjus.



«Kuid, nagu öeldud, on teatud strateegilised suunad ja piirkonnad, kus kompromisside leidmine on meie hinnangul keeruline või välistatud,» teatas Kuimet.



Tubli kümnendiku kogu Eesti energiavajadusest katta suutva Sirgala tuuleparki rajava ASi Roheline Elekter juhatuse liige Andres Sõnajalg arvas, et ministeerium ei saa lihtsalt aru, mis on tegelikult oluline.



«Kaitseministeeriumi ülesanne pole otsustada, kas tuuleparke tehakse või ei. Tema ülesanne on need teiste seas kooskõlastada,» lausus Sõnajalg, sest sõjalised kaalutlused ei tohiks tema hinnangul majandustegevust takistada.



Märkusteta kooskõlastus


Samas on Sõnajalg valmis sel teemal kaitseministeeriumiga läbi rääkima.


Samal seisukohal oli samuti ärakeelatud Purtse tuulepargi rajaja ASi Raunistal juhatuse liige Ivan Khristenko, kes lootis ministeeriumiga siiski kokkuleppele jõuda.



Eichet pani imestama, et veel aasta eest, kui kaitseministeeriumi kantsleriks oli Lauri Almann, polnud ministeeriumil Purtse tuulikute kohta midagi halba öelda ja ministeerium kooskõlastas teemaplaneeringu märkusteta.



Kuimet selgitas, et aasta eest ei osanud kaitsevägi veel nii hästi hinnata tuulikute mõju radaripildile, ent vahepeal on kaitsevägi tuuleparkide mõju oluliselt paremini ennustama õppinud.



Ida-Virumaal on mõned tuulepargid praegu ka juba ehitamisel või saanud lõpliku ehitusloa, kuid nende arendamine toimunud ajal, mil kaitseministeeriumil ei olnud veel seadusest tulenevat õigust tuuleparkide mõju radaripildile analüüsida ning vastavalt sellele kooskõlastusi anda.



«Loomulikult häirivad ka osad juba ehitatud või ehitamisel tuulikutest radaripilti, kuid vastutustundetu oleks seda probleemi veel uute tuuleparkidega süvendada,» lisas kaitseministeeriumi pressiesindaja Kuimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles