Atonen: kuld on parem kui teine sammas

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Atonen
Meelis Atonen Foto: Toomas Huik

Pensioni teist sammast tehes ei ole vara enam teie kontrolli all ning te peate selle säilimise kellegi teise hoolde usaldama. Kullaga seda probleemi ei ole, lausus ASi Tavid nõukogu liige Meelis Atonen tänasel investeerimismessil Rahakompass 2009.


Lisaks saate kulda igal ajal osta ja müüma ning oma raha kättesaamiseks ei pea ootama 55. eluaastani või pensionile jäämiseni, lausus ta.

Atoneni sõnul on kulda investeerimise positiivne külg ka anonüümusus. Kui aktsiaid ostes võivad ajakirjanikud hakata teie tegemiste vastu huvi tundma, siis kulla puhul ei tunne keegi huvi, mida te sellega teete.

Atoneni sõnutsi on levinud arusaam justkui oleks aktsiatesse investeerimine kuidagi üllam ning turgutaks majandust, kuid investeerimise eesmärk on vara säilitamine ja kasvatamine, mitte kellegi aitamine. «Kui inimene on ausalt raha teeninud, siis tema eesmärk ei ole majanduse turgutamine, vaid selle raha säilitamine,» ütles Atonen.

Kulda investeerimisel ei pea inimene selle ostu- ja müügihinna vahelt tulumaksu tasuma, sest tulumaksuga ei maksustata inimese isiklikus tarbimises oleva vallasasja võõrandamist, selgitas Atonen.

Kullaärimees tõrjus ka väiteid nagu ei pakuks kuld investorile piisavat tootlust. «Kui penisonifondid oleks tohtinud ja julgenud kulda osta, siis oleks nende tootlus praegu kõige kõrgem,» ütles ta.

Investeerimispanga Morgan Stanley prognoosi kohaselt tõuseb kulla hind aastani 2012, sest kulla järele nõudlus suureneb, sest USA majandus võitleb majanduskriisi vastu kulude kasvatamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles