Dombrovskis: avalike teenuste kärped puudutavad haiglaid ja koole

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip ja Valdis Dombrovskis.
Andrus Ansip ja Valdis Dombrovskis. Foto: Valitsuse pressibüroo

Eelarvedefitsiidi vähendamisel on Läti sunnitud vähendama mõnevõrra avalike teenuste kättesaadavust, mis tähendab ka koolide ja haiglate arvu vähendamist.

Riigiteenistujate hulka on vähendatud juba 12 000 inimese võrra ütles Eestis visiidil viibinud Läti peaminister Valdis Dombrovskis täna koos Eesti peaministri Andrus Ansipiga antud ühisel pressikonverentsil.

Avalike teenuste kättesaadavus väheneb nii kohalikul kui riigitasandil, nentis ta. Samas märkis Läti valitsusjuht, et pensioneid ei kärbita, käibemaksu ei tõsteta ning astmelisele maksustamisele üle ei minda.

Eelarvedefitsiidi vähendamiseks kavandatav tulude suurendamine tähendab dividendide ja kapitalitulu maksustamist, üksikisiku tulumaksu laiendamist ja aktsiiside tõstmist.

Läti vähendab rahvusvaheliste laenuandjate nõudel 2010. aasta eelarvedefitsiiti 500 miljoni lati võrra, millest 320 miljonit saavutatakse kulude kärpimise ja 180 miljonit tulude suurendamise teel.

Dombrovskise sõnul suudab selliste sammudega suudetakse selleaastane 10-protsendiline eelarvedefitsiit viia järgmiseks aastaks nõutud 8,5 protsendi asemel 7,5 protsendile.

Peaminister kinnitas, et latti ei ole vaja devalveerida ning riigi majandusseisu parandatakse just eelarvedefitsiidi vähendamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles