Vedler: pangad pole euro kiirest tulekust huvitatud

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Ajakirjanik Sulev Vedleri hinnangul ei ole Eestis tegutsevad Rootsi pangad euro kiirest tulekust huvitatud, sest praegu on neil võimalik rohkem teenida.

«Miks te arvate, et pangad tahavad väga eurot saada?» küsis Eesti Ekspressi ajakirjanik Sulev Vedler Vikerraadio saates «Rahva teenrid».

Vedleri sõnul pole Eestis tegutsevad pangad euro kiirest tulekust väga huvitatud, sest praegu on neil võimalus rohkem teenida. «Intressimäärad eurotsoonis on madalad, krooni puhul kallid, on võimalus valuutavahetuse pealt teenida,» loetles Vedler krooni eeliseid pankade jaoks.

«Kindlasti pankurid tahavad eurot,» lisas ta samas, tõdedes, et euro on loomulikult kasulikum kui devalveermine.

Vedler märkis, et kui Läti latt peaks devalveeritama, on Eesti jaoks küsimus, kui palju rootlased meid pankade kaudu toetavad. «See võib kaasa tuua krooni kukkumise, aga ei pruugi tuua,» ütles ta.

Vedler peab Eesti liitumist eurotsooniga 2011. aastal väga kahtlaseks. samas tõdes ta, et tegu on paljuski poliitilise küsimusega, sest näiteks nii Itaalia, Soome kui Belgia on euro saanud tegelikult Maastrichti kriteeriumidele päriselt vastamata.

«Alati on tehtud erandeid, küsimus on, kas meid tahetakse kaasa võtta või ei,» ütles Vedler, «see sõltub meie poliitikute tööst.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles