Saaremaa saab tänapäevase jäätmekeskuse

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni läks saarlaste prügi praamiga mandrile.
Seni läks saarlaste prügi praamiga mandrile. Foto: Raigo Pajula

Homme avab keskkonnaminister Jaanus Tamkivi Saaremaal Kudjape jäätmekeskuse, mis teenindab kogu Saaremaad.


«Pärast seda, kui Saaremaa ainuke prügila töö lõpetas, tuleb saarlaste prügi vedada Pärnumaale Paikresse. Selleks, et veetav kogus oleks võimalikult väike, tulebki appi Kudjape jäätmekeskus,» ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

Keskuses loodud jäätmete liigiti kogumise ja töötlemise ning segaolmejäätmete kokkupressimise võimalus peaks veetavat olmejäätmete kogust pea poole võrra vähendama.

«Kogu maailmas pannakse suurt rõhku tavajäätmete käitlemisel liigiti kogumisele. See aga tähendab kohalike omavalitsuste head koostööd ja jäätmetekitajate teadlikkuse tõstmist,» märkis minister, kutsudes kõiki kohalikke omavalitsusi ühinema Saaremaa prügiprobleemide täielikuks lahendamiseks.

Kudjape jäätmekeskus võtab vastu sorditud jäätmeid, samuti toimub seal liigiti kogutud jäätmete järelsortimine, elektroonikaromude ja suurjäätmete sortimine ning ladustamine, segaolmejäätmete pressimine ja rehvide vastuvõtmine ning ladustamine.

Jäätmekeskuses võetakse vastu ja ladustatakse ka metallijäätmeid, töödeldakse ja ladustatakse puidujäätmeid, toodetakse hakkepuitu, käideldakse ehitus- ja lammutusjäätmeid ning kogutakse ohtlikke jäätmeid.

Jäätmekeskuse kogumaksumuseks kujunes ligikaudu 44 miljonit krooni, millest 37,5 miljoni krooniga oli toeks keskkonnainvesteeringute keskus ning ülejäänud osa finantseerisid Saaremaa Prügila omanikomavalitsused Kuressaare linn, Kaarma vald ja Pihtla vald.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles