Euroopa Komisjon: investeeringuid säästvasse energiasse tuleb kolmekordistada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuleenergial on tulevikku.
Tuuleenergial on tulevikku. Foto: Raigo Pajula

Euroopa Komisjon tegi riigiasutustele ning äri- ja teadusringkondadele ettepaneku töötada 2020. aastaks välja tehnoloogia, mis aitaks ohjata kliimamuutust, kindlustada ELi energiaga varustatuse ja tagada majanduse konkurentsivõime.


Komisjon on koos ettevõtjate ja teadusringkondade esindajatega toonud esile peamised vähese süsinikdioksiidiheitega tehnoloogialahendused kuues valdkonnas: tuuleenergeetika, päikeseenergeetika, elektrivõrgud, bioenergeetika, süsinikdioksiidi kogumine ja säilitamine ning säästva tuumalõhustamise tehnoloogia.

Euroopa Komisjoni energeetikavoliniku Andris Piebalgsi sõnul on eelmised tööstusrevolutsioonid näidanud, et õiged valikud tehnoloogia valdkonnas muudavad meie elu paremaks. «Täna on meil ainulaadne võimalus asendada saasterikastel, raskesti kättesaadavatel ja ebakindlatel fossiilkütustel põhinev energeetikamudel puhta, säästva ja vähem sõltuva energeetikaga. Kõik oleneb sellest, millise tehnoloogia valime,» rääkis ta.

Teadusvolinik Janez Potočniku hinnangul on keskkonnasõbraliku tehnoloogia uuringutele lisaraha leidmine möödapääsmatu, kui Euroopa tahab pikemas perspektiivis minna üle vähese süsihappegaasiheitega majandusele. «Aruka tehnoloogia loomisega seotud teadusuuringute parem rahastamine loob võimalused uueks kasvuks, majanduse rohelisemaks muutmiseks ja ELi konkurentsivõime tagamiseks siis, kui kriis on möödas,» lausus ta.

Komisjoni ettepanekuga eraldataks järgmise 10 aasta jooksul energiatehnoloogia uuringutele lisaks plaanitule veel 50 miljardit eurot. See tähendab Euroopa Liidu jaoks sellesse valdkonda suunatud investeeringute kolmekordset kasvu - iga-aastane kulu suureneks 3 miljardilt 8 miljardi euroni.
Kaalutud on uuringute rahastamist nii avaliku sektori kui ka erasektori vahenditest. Nende koordineeritud kasutamine aitaks toetada kiiresti kasvava tööstussektori arengut ja luua töökohti.

Avaliku sektori tugi peaks komisjoni hinnangul motiveerima ettevõtjaid, pankasid ja erainvestoreid rohkem panustama ettevõtetesse, kes suudavad olla vähese süsinikdioksiidiheitega majandusele ülemineku eestvedajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles