Soome teraviljamägi peaks mahtuma Muuga terminali

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Egert Kamenik.

Soome tahab tuua Euroopa Komisjonile müüdud viljast 200 000 tonni Muuga teraviljaterminali, kohalikul teraviljaturul saabuv suur viljakogus hindu ei kõiguta.


Soome põllumajandusministeeriumi turupoliitika osakonna esindaja Seppo Koivula sõnul on nad suurema odrakoguse ladustamise osas juba pikemat aega pidanud läbirääkimisi Muuga sadama ja viljaterminaliga.

«Soomes on tänavu jäänud üle 500 000 tonni vilja, mida hetkel hoitakse peamiselt farmides ja mida pole kuhugi panna,» ütles Koivula.

«Vili ei liigu praegu ei koduturul ega ELis tervikuna ning sel aastal on meile parim lahendus see Euroopa Komisjonile müüa, kes pakub enam kui viiendiku võrra paremat hinda kui Soome oma turg,» lisas ta.

Euroopa Komisjoni ülesandeks on kokkuostetud teravili maailmaturul kaubaks teha.

Muuga sadama juures asuv teraviljaterminal nimega Muuga Grain Terminal on Balti mere regiooni suurim ja võib mahutada kuni 300 000 tonni vilja.

Tartu Veski ostujuht Leonid Dulub ütles, et kui see viljakogus kuskile peaks mahtuma, siis just sinna.

Vestlusest Dulubiga võib järeldada, et kuna suur viljakogus ei tule Eesti turule ega satu siinsetesse salvedesse, siis teraviljahinda meie turul see ei kõiguta.

«Kas nad aga sellist kogust seal 4-5 aastat hoida tahavad, see on iseasi,» kahtles ta ja väljendas arvamust, et tehinguga peaks olema kursis PRIA.

PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasiku sõnul on seekord siiski tegemist Soome ja Muuga sadama vahelise asjaajamisega, mida nemad omalt poolt ei jälgi.

«Sellist teravilja liigutamist nimetatakse ELi siseseks sekkumiskokkuostuks,» selgitas Sarv-Kaasik.

«Vilja võidakse nii ladustada mitu aastat, edasi müüakse see oksjoni korras, kust iganes maailmas parem pakkumine tuleb.»

«Oksjoni tingimus on, et vilja ei tohi müüa alla sisseostu hinna,» lisas ta.

Sekkumishinna kehtestab Euroopa Komisjon, see on ühtne kogu ELis.

Novembrist algava uue kokkuostuperioodi sekkumishind on 1585,16 krooni tonni eest ja selleks, et kogu teravilja ei pakutaks kohe esimesel pakkumiskuul, kohaldatakse sekkumishinna suhtes igakuist 7,20 krooni suurust juurdehindlust.

Muuga Grain Terminali välismaal puhkusel viibivalt juhatajalt ei olnud täna võimalik kommentaari saada.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles