Keskerakonna eelnõu lubaks haigekassa reserve kasutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon algatab haigekassa seaduse muutmise eelnõu, mille eesmärk on lubada haigekassal võtta kasutusele varasematel aastatel kogutud raha ehk jaotamata tulemit.

Erakonna hinnangul välditaks sellega soodusravimite nimekirja lühenemist ning korralise arstiabi kättesaadavuse vähenemist.

Seadusemuudatus lubaks haigekassal kasutada eelmiste perioodide jaotamata kasumit, kas ja kui palju seda kasutatakse, otsustaks nõukogu juhatuse ettepaneku alusel.

Kehtiv seadus lubab haigekassa eelmiste perioodide jaotamata kasumit majandusaastas kasutusele võtta kuni 30 protsendi ulatuses, kuid mitte rohkem kui 7 protsendi ulatuses eelmisel kalendriaastal haigekassa eelarves ettenähtud tervishoiuteenuste kuludest.

«Kuna sotsiaalmaksu laekub viiendiku võrra vähem, kui haigekassa oma eelarves prognoosis, siis ähvardab haiglaid ja patsiente olukord, kus korraline arstiabi muutub üha vähem kättesaadavaks,» põhjendas eelnõu vajadust Keskerakonna fraktsiooni liige Jaak Aab.

«Arstid suunavad ravijärjekordade pikenemise tõttu patsiente järjest tihedamini tasulisse vastuvõttu. Objektiivseid põhjuseid selleks pole, sest headel aegadel on kogutud reserve ja teenitud kasumit, mille kasutusele võtmine võimaldaks ka majanduskriisi olukorras tagada inimestele arstiabi.»

«Täna veel haigekassa kompenseerib retseptiravimite hinda, kuid piirangu tõttu kasutada reserve võib soodusravimite nimekiri oluliselt lüheneda,» märkis Aab.

Aabi sõnul soovib Keskerakond eelnõuga parandada haigekassa eelarvepositsiooni ning tervishoiuteenuste kättesaadavust Eesti inimestele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles