Läti peaminister tahab piirata eluasemelaenu võtnute vastutust

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis Foto: Reuters / Scanpix

Läti peaminister Valdis Dombrovskis tahab läbi viia seadusemuudatuse, mis vähendaks eluasemelaenu võtjate vastutust ning kohustusi panga ees. Ühtlasi leevendaks see  võimaliku devalveerimisega kaasnevaid valukohti.


Lõunanaabrite peaministri kava kohaselt ei peaks eluasemelaenu võtja vastutama panga ees mitte laenusumma vaid tagatisväärtusega. Sisuliselt rakenduks Ameerikas kasutusel olev mudel, kus eluaemelaenu võtja võib raskustesse sattudes tagastada pangale eluaseme võtmed ning sellega on ta edasistest kohustustest vaba.

Seadusemuudatus laieneks ainult esmaste eluasemete ostjatele ehk umbes pooltele väljastatud elausemelaenudest. Teisele eluasemele või väljaüüritud pindadele need ei laiene.

Danske Marketsi analüütikud märgivad oma kiirkommentaaris, et juhul, kui selline stsenaarium rakenduks, jätkas see Lätis tegutsevad pangad väga kehva olukorda. Kuna kinnisvarahinnad on buumiajaga võrreldes langenud 70 protsenti, tekitab see eluasemelaenu võtjates kiusatust laenu tagasimaksmisest pääseda.

Danske märgib, et Läti valitsuse jaoks oleks seadusemuudatusel üks positiivne külg: enam ei oleks vaja muretseda peamise devalveerimisega kaasneva negatiivse mõju pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles